RES'çiler Ankara yolunu deneyecek
 
İl Genel Meclisi tarafından izin verilmeyen Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projelerine izin almak için firmalar Ankara yolu deneyecek.Firma yöneticileri,  Ankara’da partililerle görüşüp izin alınmaya çalışılacağı konuşuluyor. Başta Alman Siemens firması olmak üzere RES projelerini yürüten firmaların istediği izin çıkması durumunda 20 köyü kapsayan 5 milyon ağaç kesilecek ve Kazdağları’nın en önemli yerleri RES’e kurban edilmiş olacak.
 
Sanayisi gelişmeyen Çanakkale’nin en önemli kaynağı tarih ve doğası. İl bu iki özelliğinden dolayı ayakta duruyor. Kentin en önemli doğa kaynağı ise Kazdağları. Şimdi Kazdağları’na büyük darbe vurarak projeler hayata geçirilmeye çalışılıyor. Merkezden Çan ilçesine kadar 10 köyde kurulacak ve 20 köyü kapsayacak RES projeleri için Kazdağlarının en verimli yerlerindeki ağaçlar bir bir kesiliyor. Bu büyük sorun günlerce kentin gündeminde yer aldı daha sonra meclise geldi.
 
MECLİS REDDETİ
Çevreye büyük zarar verecek proje ilk önce il genel meclisinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından ele alındı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı “merkez ilçe Bodurlar, Haliloğlu, Akçalı, Dedeler, Kocalar ve Alanköy köyleri ile Çan ilçesine bağlı Kumarlar, Üvezdere, Dondurma ve Kadılar köyleri sınırları içinde Enerji Üretim Alanı amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve “Yenilenebilir Enerji Kaynakları’na dayalı Üretim Tesis Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli Uygulamalı İmar Palanı ile ilgili ilgili rapor hazırlandı. Rapor geçen hafta İmar ve Bayındırlık komisyonun 7 üyesinin tamamı RES projeleri için hazırlanan rapora RED oyu verdi. Komisyonun verdiği ‘RED’ oyu il genel meclisi üyelerinin tamamı tarafından kabul edilerek RES’e onay verilmedi.

ANKARA’DAN İZİN ALINMAYA ÇALIŞILIYOR
Başta Alman firmaları olmak üzere RES şirketlerine izin çıkmayınca, firmaların alternatif yollara başvurduğu öğrenildi. Arkalarında büyük devlet güçleri bulunan firmalar, bu sefer Ankara yolunu deneyecek. Alınan bilgilere göre; şirket yöneticileri ilk önce AK Parti ve CHP’nin üst düzey yöneticileri ile görüşerek proje konusunda ikna edecek. Daha sonra bu projelere izni Ankara’dan almaya çalışacak. Projelere izin çıkması durumunda 5 milyon civarında ağaç kurban edilecek.
 
AĞAÇ KATLİAMINA DEVAM EDİLİYOR
Kazdağları’nın en güzel yerleri olan, birçok hayvanın barındığı endemik bitkilerinin yer aldığı tepelerin tıraşlanacağı proje, meclisten geçmemesine rağmen işlem devam ediyor. 20 köyü kapsayan bölgede ağaçlar bir bir kesilerek alan açılıyor. Ormanlık alanda iki işlem için ağaçlar kesiliyor. İlk önce devasa rüzgar güllerinin parçalarını bölgeye ulaştıracak uzun araçlar için yollar açılıyor. Adeta otoban genişliğindeki yolları açmak için çok sayıda ağaç kesiliyor. Rüzgar güllerinin konulacağı alana ulaşana kadar ağaçlar bir bir kesilerek yollar açılıyor. Daha sonra rüzgar güllerinin yerleştirileceği alan için bu sefer ağaç kesiliyor. Uzaktan küçük gibi görünen ama birkaç apartman alanını kapsayacak kadar yer açılıyor. Burada rüzgar güllerini yerleştirecek devasa vinçlerin gireceği alan için de ağaç kesiliyor. Proje için bu yüzden çok sayıda ağaç kurban ediliyor.  Meclis tarafından bu projelere onay çıkmamasına rağmen ağaç kesilmesine devam edilmesi ise tepkilere neden oldu. projenin meclisten geçmediğine sevinen çevre köylüleri, buna rağmen ağaçların kesilmesine tepki göstererek ağaç katliamına son verilmesini istedi.

Mehmet Güler