İl Genel Meclisi’nin geçen hafta yapılan toplantıda gözlerden kaçan fakat büyük önem taşıyan bir gelişme yaşandı. Komisyonda ekoturizm projelerine “evet” oyu veren meclis üyelerinin il genel meclisindeki oylamasında “hayır” oyu vermeleri dikkat çekti. Beş dakikada oyunu değiştiren komisyon üyeleri eleştiri yağmuruna tutulurken, köylere büyük katkı sağlayacak olan ekoturizm projelerine de izin çıkmadı.
 
Kalabalık şehir hayatından bunalan vatandaşlar, tatile daha çok doğa ile baş başka kalacak sesiz ortamları seçiyor. Bu yüzden ekoturizm dünyada çok gelişmiş bir turizm kolu olmaya başladı. Ekoturizm çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahat. Turizm pazarında, doğaya dayalı turizm olarak tarif edilen ekoturizm, sürdürülebilir kalkınma aracı olarak da görülüyor. Bu yüzden doğası ile nam salan Çanakkale’de ekoturizm potansiyeli olan bir yer. Kazdağları’ndaki doğa harikası bazı alanların ekoturizme açılması için konu İl Genel Meclisi’ne getirildi.

EVET DİYENLER BEŞ DAKİKA SONRA HAYIR DEDİ
Ekoturizm ilk önce İl Genel Meclisi komisyonunda görüşüldü. Her yönü ile ele alınan bu projelere komisyon üyeleri tarafından olumlu bulunarak meclise gönderildi. Geçen haftaki meclise gelen bu konu meclis üyeleri tarafından kabul edilmedi. Komisyonda ekoturizme ‘evet’ oyu verenlerin meclis gündeminde ‘hayır’ oyu vermesi dikkat çekti. Beş dakikada meclis üyelerinin kararlarını değiştirmesi ise il genel meclis üyeleri tarafından en çok konuşulan konu oldu. Dakikalar içinde meclis üyelerinin bazılarının fikir değiştirmesine anlam verilmedi.

KÖYLÜLER İÇİN ÖNEM TAŞIYOR
Ekoturizm daha çok köylülerin hayata geçirdiği projelerden oluşuyor. Doğası, havası ve yerel ürünleri ile nam salan köylüler, bu turizm kolu ile ek gelir elde ediyorlar. Bu da köylülerin kalkınmasına büyük katkı sağlıyor. Bu turizme en uygun yer olan Kazdağları’ndaki köylüler bu alana yöneliyor. Bu yüzden bu konu il genel meclisine geldi. İl genel meclisinden bu projeler izin çıkmaması ise köylüleri üzdü. Oysa gittikçe boşalan ve harabeye dönen bu köylerin kalkınmasına en büyük etken ise kuşkusuz ekoturizm.
 
EKOTURİZM
Ekoturizm genellikle küçük gruplar halinde yapılıyor. Konaklama ve yeme içme türü hizmetler çoğunlukla yerel düzeydeki küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından veriliyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin tanımına göre ekoturizm, doğayı ve kültürel kaynakları anlayarak korumayı destekleyen, düşük ziyaretçi etkisi olan ve yerel halka sosyo-ekonomik fayda sağlayan, bozulmamış doğal alanlara çevresel açıdan sorumlu seyahat ve ziyarettir.
Ekoturizm, genellikle küçük gruplar halinde, ailelerin işlettiği küçük tesislerde, geleneksel mimarinin ve yerel kaynakların kullanımını hedef almaktadır. Ekoturizm amacına uygun gerçekleştirildiği takdirde, hassas ekosistemlerin korunması ve bu bölgelerin içersinde ve çevresinde yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik gelişmesi için kaynak yaratabilen bir araçtır. Önemli ekoturizm potansiyeli olan dağlık ve ormanlık bölgelerdeki köylerde yaşayan halkın yoksulluğu göz önüne alındığında, ekoturizmin sosyal sınıflar arasındaki dengesizliği azaltabilecek bir etken olarak görülüyor.

Mehmet Güler