Hem komisyon üyeleri hem de il genel meclisi üyelerinin tamamı tarafından Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri reddedilmesine rağmen ağaç kesimlerine devam ediliyor. 20 köyü kapsayan ve 5 milyon civarında ağacın kesilmesine sebep olacak projeye izin çıkmamasına rağmen Kazdağları’nda ağaçların kesilmeye devam edilmesine tepki çığ gibi. Çevreciler ve bölgedeki köylüler ağaç kesiminin bir an önce son bulunmasını istedi.
 
Çanakkale tarihinde en fazla ağacın kesilmesine neden olacak olan RES projeleri uzun süredir Çanakkale gündeminde yer alıyor. Merkezden Çan’a kadar 20 köyü kapsayan ve 5 milyon ağacın kesilmesine neden olacak olan proje ilk önce il genel meclisinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından ele alındı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı “merkez ilçe Bodurlar, Haliloğlu, Akçalı, Dedeler, Kocalar ve Alanköy köyleri ile Çan ilçesine bağlı Kumarlar, Üvezdere, Dondurma ve Kadılar köyleri sınırları içinde Enerji Üretim Alanı amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve “Yenilenebilir Enerji Kaynakları’na dayalı Üretim Tesis Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli Uygulamalı İmar Palanı ile ilgili ilgili rapor hazırlandı. Rapor geçen hafta İmar ve Bayındırlık komisyonun 7 üyesinin tamamı RES projeleri için hazırlanan rapora RED oyu verdi. Komisyonun verdiği ‘RED’ oyu il genel meclisi üyelerinin tamamı tarafından kabul edilerek RES’e onay verilmedi.

AĞAÇ KATLİAMINA DEVAM EDİLİYOR
Kazdağları’nın en güzel yerleri olan, birçok hayvanın barındığı endemik bitkilerinin yer aldığı tepelerin tıraşlanacağı proje, meclisten geçmemesine rağmen işlem devam ediyor. 20 köyü kapsayan bölgede ağaçlar bir bir kesilerek alan açılıyor. Ormanlık alanda iki işlem için ağaçlar kesiliyor. İlk önce devasa rüzgar güllerinin parçalarını bölgeye ulaştıracak uzun araçlar için yollar açılıyor. Adeta otoban genişliğindeki yolları açmak için çok sayıda ağaç kesiliyor. Rüzgar güllerinin konulacağı alana ulaşana kadar ağaçlar bir bir kesilerek yollar açılıyor. Daha sonra rüzgar güllerinin yerleştirileceği alan için bu sefer ağaç kesiliyor. Uzaktan küçük gibi görünen ama birkaç apartman alanını kapsayacak kadar yer açılıyor. Burada rüzgar güllerini yerleştirecek devasa vinçlerin gireceği alan için de ağaç kesiliyor. Proje için bu yüzden çok sayıda ağaç kurban ediliyor.  Meclis tarafından bu projelere onay çıkmamasına rağmen ağaç kesilmesine devam edilmesi ise tepkilere neden oldu. projenin meclisten geçmediğine sevinen çevre köylüleri, buna rağmen ağaçların kesilmesine tepki göstererek ağaç katliamına son verilmesini istedi.

Mehmet Güler