Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji bölümünden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğündeki depremin 27 Aralık günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tahmin etmişti.

Geçtiğimiz gün akşam saatlerinde Elazığ'da Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü  verilerine göre 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem birçok ilde hissedilirken, çevre ülkelerden Suriye, Irak, Gürcistan gibi birçok ülkede de hissedildi. Deprem, Elazığ ile Malatya'da yıkıma neden oldu. Sabah saatleri itibariyle yapılan çalışmalarda 21 kişi hayatını kaybederken, bin 30 kişinin yaralandığı belirlendi.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji bölümünden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, yaşanan deprem hakkında 27 Ocak tarihinde sosyal medya hesabından uyarılarda bulunmuştu.

DEPREMİ ÖNCEDEN TAHMİN ETTİ
Prof. Dr. Doğan Perinçek, ‘Sivrice Topaluşağı Köyü yakınında 4.9 büyüklükte deprem’ başlığı ile yayınladığı yazısında “Bu yıl uçaktan çektiğim ilk fotoğraftaki turuncu çizgi Doğu Anadolu fayını göstermektedir. Deprem olan alan fotoğrafın sol kenarına yakın kesimde kalmaktadır.İkinci foto AFAD deprem haritasıdır. Ana ve artçı depremleri göstermektedir. Doğu Anadolu Fayı yakınında olan deprem sürpriz değil. Ana deprem ardından 8 adet artçı deprem gerçekleşti. Tehlikenin geçtiğini düşünüyorum.  Benimde proje lideri olarak katıldığım detaylı jeolojik çalışmada Çelikhan Sivrice Palu gibi kentlerimizin tamda fay üzerinde kurulduğu biliniyor. Ayrıca 7 yıl önce yine bir baraj etüdü için (Beyhan 1 ve Beyhan 2 barajları) bölgede çalıştık ve İki barajdan Palu yakınında kurulması planlanan olanın tamda fay üzerinde olduğu uyarısını yaptık ve inşaatın yapılmaması gereğini belirtik. Sanırım uyarımız dinlendi ve baraj şu ana kadar yapılmadı. Bölge Cumhuriyet dönemi ve öncesinde defalarca yıkım ve can kaybına neden olan depremler yaşadı. (Tarihi verilere göre yıkıcı depremlerden ilki Palu 1789 yılında 7 büyüklükte , ikincisi 1874 Palu-Hazar 7.1 büyüklükte yaşanmıştır. Yakın dönemde görülen 22.05.1971 Bingöl, 25.03.1977 Palu, 01.05.2003 Bingöl ve 08.03.2010 Kovancılar depremleri Palu ve çevresi için oldukça önemlidir. 1971 Bingöl depreminde 878, 1977 Palu depreminde 8, 2003 Bingöl depreminde 176, 2010 yılında olan 6.1 büyüklükteki Kovancılar depreminde 42 kişi hayatını kaybetmiştir. "Prof Dr Murat Sunkar") .1 büyüklükteki Kovancılar depremi olurken, 3 arkadaşım ile birlikte 2 baraj için deprem riski çalışması yapıyorduk. Aktif fayları incelemek için açtığımız 2,5 m derinlikteki hendekte gözlem yaparken bir artçı deprem daha oldu. Ardından baraj duvarının olduğu alanı ziyaret ettik ve orada da yeni bir kırılma saptadık. Bölgede yaptığım gözlemlere dayanarak barajlardan birinin yerinin biri deprem olmak üzere iki nedenle yapılmaması yönünde görüş bildirdim. Söz konusu baraj bugüne kadar yapılmadı. Umarım bundan sonrada yapılmaz. Doğu Anadolu Fayı uzun süredir büyük deprem yaratmıyordu. Bugün yaşanan depremden daha büyük depremlerin yakın zamanda olması mümkündür. Sivrice depremini bir uyarı olarak kabul edip 7 büyüklükte olacak deprem için hazırlık yapmalıyız. Olacak büyük deprem Kahramanmaraş (Gölbaşı), Adıyaman (Çelikhan), Malatya (Pütürge), Elazığ (Palu) Bingöl yakınlarında olabilir. Bu alanlarda yapı stoku ve yapılacaksa barajların yerleri gözden geçirilmelidir” ifadelerine yer verdi.
 
7 BÜYÜKLÜKTEKİ DEPREM İÇİN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ UYARISI YAPMIŞTIM
Ardından yaşanan depremin hakkında açıklamalarda bulunan Doğan Perinçek, “Elâzığ güneybatısında olan 6.8 büyüklükte deprem yaşadık. O gün 7 büyüklükteki deprem için hazırlıklı olmalıyız uyarısı yapmıştım. Bugün olan depremde hemen hemen aynı bölgede oldu. Halkımız hasarlı binalardan uzak durmalıdır. Aynı bölgede 6 büyüklükte artçı bile olabilir. Şuana kadar 5.4 ve 5.7 büyüklükteki artçıları yaşadık. Bu büyüklükteki artçılar hasarlı binaları yıkabilir” ifadelerini kullandı.

Nazif Cemhan Şen