Kirazlı’daki altın madeni arama çalışması için 5 hektarlık alanda devlet tarafından ağaç kesilmesini bahane ederek Türkiye’yi ayağa kaldıran sözde çevreciler, içinde Alman firması Siemens Gamesa şirketinin de bulunduğu Rüzgar Enerji Santralleri (RES) için 60 hektarlık alanda 12 misli ağaç kesilmesine sessiz kalıyor. Merkezden Çan ilçesine kadar 10 köyde kurulacak ve 20 köyü kapsayacak çok büyük alan izni için konu il genel meclisine gelecek.
 
Merkeze bağlı Bodurlar, Haliloğlu, Akçalı, Dedeler, Kocalar ve Alanköy köyleri ile Çan ilçesine bağlı Kumarlar, Üvezdere, Dondurma ve Kadılar köyleri sınırları içinde Enerji Üretim Alanı (RES) amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili izin İl Genel Meclisi’nde görüşülecek. Proje daha il genel meclisine gelmeden ve gerekli izin çıkmadan bu bölgelerde ağaç kesme işlemleri yapılıyor.  Aylardır bölgede ağaç kesme işlemi yapılıyor. Bu kadar ağacın ne için kesildiğini vatandaşlar defalarca sosyal medya hesaplarında çektikleri fotoğrafları paylaşarak tepki göstermişti.
 
4.5 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK
Ormancılar Derneği’nin iddiasına göre Kirazlı’daki altın madeni arama çalışması 5 hektarlık alanda ağaç kesildi. Bu alanda toplam 375 bin ağacın kesildiği iddia edilmişti. 20 köyü kapsayacak olan RES projesi ise 60 hektarlık alanı kapsıyor. Bu da 4.5 milyon ağacın kesilmesi anlamına geliyor. Kanada firması olan Doğu Biga Madencilik için Kirazlı’da kesilen ağaçlar için Türkiye’yi ayağa kaldıran sözde çevreciler, Alman firması Siemens Gamesa şirketi için kesilecek olan 4.5 milyon ağacın kesilmesine ise ses çıkarmıyor. Çakma çevreciler, kesilecek ağaçlara ses çıkarmak yerine projeyi destekleyecek açıklamalar yaptıkları da gelen bilgiler arasında.
 
MECLİS ÜYELERİ İLE YAKIN TEMASTALAR
Bu önemli madde önümüzdeki il genel meclis toplantısında görüşülecek. İl Genel Meclis Toplantısı öncesinde “çantacılar” olarak tabir edilen RES şirketlerinin adamlarının il genel meclis üyeleri ile yakın temasa geçtiği öğrenildi. Hem CHP hem de AK Partili il genel meclis üyeleri ile görüşen çantacıların, il genel meclis gündemine gelecek olan bu maddeye olumlu yaklaşmasını istediği öğrenildi.
 
 
ÇANAKKALE’NİN DOĞAL YAPISININ BOZULMAMASI GEREKİR 
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, herkesin bu ağaç katliamına karşı çıkmaya davet ederek, “Bunlardan daha önce yaklaşık 5 hektarlık bir alanda 3 bin 500 ağaç kesilip dünyaya ayağa kaldıran arkadaşlarımız şuanda Alman Siemans firmasının rüzgar enerjisi ile ilgili keseceği ağaç sayısının 4,5 milyon civarında olacağı ön görülmektedir. O zaman Çanakkale’nin tamamının ayağa kalkması gerekir. Yaklaşık 9 tane köyün bütün tepeleri ağaçsıza hale gelecek bu olaydan da çevrede ki var olan 9 köyle birlikte 20 köy etkileniş olacak. Burada ki uygulamanın tamamı Almanlar yapıyor diye bütün herkes sessiz kalmakta Çanakkale’de bununla ilgili bir şey denmemektedir. Anglosaksonlara olan tepkiyi neden germenlere göstermiyoruz. Bu düşündürücüdür. Çanakkale’nin doğasını bozacak olan bu uygulamalara karşı şiddetle protesto ediyoruz. Çanakkale’ni doğal yapısının bozulmaması gerekir. Bu konuda Çanakkale Çevre Dernekleri Çanakkale STK, yerel yönetimlerin mutlaka karşı kurnası gerektiği kanaatindeyim” dedi.

Mehmet Güler