Son zamanlarda Çanakkale adeta Rüzgar Enerji Santrali kıskacına girdi. 10 köyde kurulması planlanan ve 20 köyü kapsayan projeler için ağaçlar kesiliyor. İl Genel Meclis Toplantısı’nda da Enerji Üretim Alanı (RES) amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili izin verilip verilmeyeceği görüşülecek. Bu görüşme öncesi bazı kişilerin hem CHP hem de AK Partili il genel meclis üyeleri ile görüşüp plan değişikliğine olumlu bakmasını istediği gelen bilgiler arasında. Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, “İl Genel Meclisi’nde yapılacak olan görüşme ve oylamalarında Çanakkale’yi sevenlerle ve Çanakkale düşmanı olan turnusol kâğıdı olacaktır.” dedi.

Merkez’den Çan ilçesine kadarki bölgede son zamanlarda durmadan ağaç kesiliyordu. Ağaçların ne için kesildiği merak edilirken, gerçek yeni yeni ortaya çıkmaya başladı.  Merkeze bağlı Bodurlar, Haliloğlu, Akalı, Dedeler, Kocalar ve Almanköy köyleri ile Çan ilçesine bağlı Kumarlar, Üvezdere, Dondurma ve Kadılar köyleri sınırları içinde Enerji Üretim Alanı (RES) amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili izin İl Genel Meclisi’nde görüşülecek. İl Genel Meclisi’nde görüşülmeye başlanacak olan bu projelere izin çıkması halinde çok büyük bir bölge RES’e kurban gitmiş olacak.  

ÇANTACILAR YAKIN TEMASTA
Bu önemli maddenin de görüşüleceği bugünkü İl Genel Meclis Toplantısı öncesinde “çantacılar” olarak tabir edilen RES şirketlerinin adamlarının il genel meclis üyeleri ile yakın temasa geçtiği öğrenildi. Hem CHP hem de AK Partili il genel meclis üyeleri ile görüşen çantacıların, il genel meclis gündemine gelecek olan bu maddeye olumlu yaklaşmasını istediği öğrenildi. Bu
 
SÖZDE ÇEVRECİLERDEN SES YOK
Kirazlı’daki maden arama bölgesinde kesilen ağaçları gerekçe göstererek ayladır eylem yapan sözde çevrecilerin, maden bölgesinden kat kat fazla ağaç kesilmesine rağmen ses çıkartmamaları da kafa karıştırdı. Kanadalı şirket olan Doğu Biga Madenclik’e karşı çıkanların Alman firması olan Siemens Gamesa şirketinin de içinde bulunduğu bazı RES şirketleri için kesilen ağaçlara sessiz kalmaları sözde çevrecilerin asıl görevlerinin ne olduğu ortaya koymuş oldu.
 
4,5 Milyon Civarında Ağaç Kesilecek
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Çanakkale yeni bir çevre faciayla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bunlardan daha önce yaklaşık 5 hektarlık bir alanda 3 bin 500 ağaç kesilip dünyaya ayağa kaldıran arkadaşlarımız şuanda Alman Siemans firmasının rüzgar enerjisi ile ilgili keseceği ağaç sayısının 4,5 milyon civarında olacağı ön görülmektedir. O zaman Çanakkale’nin tamamının ayağa kalkması gerekir. Yaklaşık 9 tane köyün bütün tepeleri ağaçsıza hale gelecek bu olaydan da çevrede ki var olan 9 köyle birlikte 20 köy etkileniş olacak. Burada ki uygulamanın tamamı Almanlar yapıyor diye bütün herkes sessiz kalmakta Çanakkale’de bununla ilgili bir şey denmemektedir. Anglosaksonlara olan tepkiyi neden germenlere göstermiyoruz. Bu düşündürücüdür. Çanakkale’nin doğasını bozacak olan bu uygulamalara karşı şiddetle protesto ediyoruz. Çanakkale’nin doğal yapısının bozulmaması gerekir. Bu konuda Çanakkale Çevre Dernekleri Çanakkale STK, yerel yönetimlerin mutlaka karşı kurnası gerektiği kanaatindeyim. İl Genel Meclisi’nde yapılacak olan görüşme ve oylamalarında Çanakkale’yi sevenlerle ve Çanakkale düşmanı olan turnusol kâğıdı olacaktır. İl Genel Meclisinin tamamından beklentimiz bu projeyi red etmeleridir. Çanakkale’nin doğasına sahip çıkmalarını gönülden bekliyoruz.” dedi.

Mehmet Güler