Cemaat Vakıfları Temsilciliği tarafından “24 Kasım Öğretmenler Günü” nedeniyle İstanbul’da açılan ‘Öğretmenlerimiz’ sergisi Laki Vingas’ın girişimleri sonucu İmroz Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Gökçeada’da sergilendi. Bir hafta sürecek serginin açılışında Rum vatandaşlar yeni yıla özgü ‘Pide Kesimi’ etkinliğini gerçekleştirdi.

167 azınlık vakfını bir araya getiren Cemaat Vakıfları Temsilciliğinin gerçekleştirdiği bir sergi için Osmanlı İmparatorluğunun son dönemi ve Cumhuriyet Türkiye’sinde görev yapan azınlık mensubu eğitimcilerinden seçilmiş 50 öğretmeni fotoğraf ve biyografileri ile bir araya getirdi.

Öğretmenler Günü dolayısıyla Getronagan Ermeni Lisesinde açılışı yapılan öğretmenlerimiz adlı sergide yer alan öğretmenler arasında bir tane de Gökçeada’da görev yapmış eğitimciler yer alıyor. 1914-1982 yılları arasında yaşayan Lazaros Laziridis’in Dereköy için yaptıkları dile getirildi.
Son 10 yıldır Gökçeadalıların yakından tanıdığı RUMVADER ile İmroz Eğitim ve Kültür Derneğinin kurucu başkanı ve Cemaat Vakıflarının Temsilciliğini birinci ve ikinci dönem yapmış Laki Vingas gerekli girişimleri yaparak bu sergini Gökçeada’da gerçekleşmesini sağladı ve İmroz Eğitim ve Kültür Derneğinde yapılan açılışta da bir konuşma yaparak davetlileri bilgilendirdi. Sergi açılışında bir geleneğin ritüeli de gerçekleştirilerek Rum vatandaşlar yeni yıla özgü geleneksel ‘Pide Kesimi’ yapıldı.

Damla Şener Okdaş