Çanakkale’de çevreci kimliği ile bilinen Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, yıllardır Rüzgar Enerji Santralleri’ne (RES) karşı açıklamalar yaparken, şimdi ise tam tersine destekleyici açıklama yapması dikkat çekiyor. Döneme göre göre açıklama yapması ise çevreci kimliğini sorgular hale getirdi.
 
Çanakkale’de çevre ile ilgili görev üstlenen ve kendini bu konuya adayanların bir birinden çelişkili açıklama yapmaları dikkat çekiyor. Buna en somut olarak Kirazlı’daki altın madeni arama çalışmalarında gördük. Lapseki şehir merkezine çok yakın olan bölgede altın çıkartılmasına rağmen sesini çıkarmayan sözde çevrecilerin, Kirazlı’da altın madeni arama çalışmaları yapılırken yaptıkları eylemler herkesi şaşırmıştı.
Firma ve zamana göre pozisyon alan sözde çevrecilerin yaptığı açıklamalara sık sık rastlıyoruz. Bu açıklamaları yapanlardan biri de çevre ile ilgili her türlü açıklamaların ve eylemlerin başından gelen Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant.
 
2015’TE RES’E KARŞI YÜRÜDÜ
Nalbant RES’e karşı 2015’ten beri açıklama yapıyor.  Yaklaşık 5 yıl önce Bayramiç Kazdağları'nın 1500 metre yüksekliğindeki Dalak Suyu ve Tavşan Oyna Mevkileri arasına özel bir şirket tarafından RES kurulması planlamıştı. Kazdağları'nın kuzey yamaçlarında kurulmak istenen Rüzgar Enerjisi Santrali'ne (RES) karşı çevreciler yürüyüş düzenledi. O dönem Çanakkale Çevre Platformu eski Dönem Sözcüsü olan Hicri Nalbant, bölgede RES kurulmasının yanlış olduğunu söylemişti.

2018’DE İNTEPEDEKİ PROJEYE KARŞI ÇIKTI
 İki yıl önce Merkez’e bağlı İntepe’de Rüzgar Elektrik Santrali(RES) Projesi için düzenlenen imar planı, İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantısında gündeme gelmişti. Halen rüzgar güllerinin dikildiği bölgedeki çalışmalara karşı çıkanlardan biri de yine Nalbant idi. Dönem CHP İl Genel Meclisi Üyesi ve Çanakkale İDA Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Hicri Nalbant da konu ile ilgili açıklamalar yaparak proje karşı çıkmıştı.

BUGÜN DESTEKLİYOR
Şimdi Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı olan ve daha çok çevreci kimliği ile bilinen Hicri Nalbant, RES’i destekleyen açıklamalar yaptı.  Büyük bir şirket tarafından Çanakkale’de RES projesini hayata geçirmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.   Yerel bir gazeteye bu projeyi değerlendiren açıklama yapan Nalbant, rüzgar enerjisinin Çanakkale’nin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu belirterek destek verdi.  Nalbant’ın şimdiye kadar karşı çıktığı RES projelerine destek vermesi ise şaşkınlık yarattı.

Mehmet Güler