Çanakkale Belediyesi Toplu Taşıma Filosuna 10 yeni otobüs eklendi. Otobüsler, düzenlenen törenle yolcu taşımaya başladı.
 
Otobüslerin hizmete alınması için Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.  Burada ilk olarak 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hasan Ateş yeni alınan otobüsler hakkında bilgi vererek, “Araçlarımız altı ayda bir salgın hastalıklara karşı ilaçlanmaktadır. Her yıl tüm kaptanlarımıza öfke ve kontrol eğitimi verilmektedir. Her geçen gün kaliteyi artırmak için araç üretimi ve hizmet üreten kaliteli kaptanlarımızın çoğalması dilerim” dedi.
Açılış konuşmasını yapan 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hasan Ateş, “Çanakkale toplu taşıma sisteminde hizmet veren 10 adet araç değişim tanıtımını yapmak için toplanmış bulunuyoruz. Çanakkale halk otobüsüne geçiş Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’ın destek ve teşvikleri ile 2006 yılında gerçekleşmiştir. Bunun ne kadar doğru bir karar olduğu toplu taşımayı kullanan yolcu sayısının nüfusa olan yüzde 36’lık oran Türkiye’nin en yüksek oranı olmakla birlikte tescillenmiş olmaktadır. Kooperatifimiz olarak halkımıza daha kaliteli hizmet vermek ve başkanımıza verdiğimiz sözün arkasında durarak 10 aracımızı yenilemiş bulunuyoruz. 2006 yılında kurulan halk güzergâhları kentin sürekli yenilenmesi ve kentin cazibe merkezleri olması üzerine hat rotasyonlarının kullanım alanları olan şehir merkezilerinde durakta bekleme sürelerinin kısaltılması, aktarma sürelerini uzatılarak ve verimsiz hatların kısaltılması vatandaşın ve biz hizmet üretenlerin memnun olacağı revizyona ihtiyaç duyulmaktadır. Belediye Başkanım Ülgür Gökhan bu görüşe destek vermektedir. Başkanımızın vereceği direktif ile vatandaşımıza vereceğimiz bu kolaylığı gerçekleştirmeye çalışacağız. Araçlarımız altı ayda bir salgın hastalıklara karşı ilaçlanmaktadır. Her yıl tüm kaptanlarımıza öfke ve kontrol eğitimi verilmektedir. Her geçen gün kaliteyi artırmak için araç üretimi ve hizmet üreten kaliteli kaptanlarımızın çoğalması dilerim” diye konuştu.

Halk Otobüslerimizin Araç Filosunun Ortalama Yaşı 9,2’den 7,9’a Kadar Düşmüştür
Ayın şoförü uygulamasının başladığını dile getiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “10 tane ilave araç 8.50 metrelik daha önce iki tane alınmıştı. Bu 12’ncisi oluyor. Araçlarımızın özelliği kısa hatırlatacak olursak 25 tane oturma yeri var. 43 kişi de ayakta kapasitesi var. Toplamda 68 yolcu kapasitesi ama oturma alanlarında bir değişiklik yaparsa bu aşağı yukarı bu 72 kişiye kadar çıkabilme ihtimali var. Hepsi 2019 model burada daha önce ki küçük otobüslerimiz 7 metrelik otokar sultan otobüslerimiz vardı. Bunların kapasitesi 46 kişiydi. Şimdi kapasiteler baya yükselmiş oldu.  Yasa gereği bunların engelli olması gerekiyor. Alçak tabanlı, otomatik şanzımanlı, fren tertibatlı ve çevre dostu motorlu BMC marka otobüslerimizi almış bulunuyoruz. Burada bunu alınca halk otobüslerimizin araç filosunun ortalama yaşı 9,2’den 7,9’a kadar düşmüştür. Bu süreç devam edecek. Eski tip 33 tane aracımız kaldı. Altı tane 9 metrelik aracımız ve 52 tane de 12 metrelik büyük otobüsleri hizmet veriyor. 103 tane otobüs var. Dolayısıyla bu araçlar alınmadığı zaman dolayısıyla otobüslerimizin yaş sınırı düşmüş oluyor. Şimdi hedef 33 taneyi değiştirip çok sağlıklı ve rahat bir filoya erişimine sahip olmaktır. Kent büyüyor gelişiyor hizmet alanları çoğalıyor. Dolayısıyla otobüsleri değiştirmekte fayda var. Kapasitelerini artırmakta büyük bir fayda var. Ama çok büyük otobüste bu kente olmasına sakınca var. 8,50 metrelik otobüsler pratik taşıma araçları bunlar konforludur. Her yere girip çıkabiliyor. Daha tasarruflu oluyor. Saatlere göre bu tür otobüsleri kullanmakta yarar var. Sonuçta tasarruf etmemiz lazım.  Çünkü otobüsçülerin maliyatleri kendi elinde olmadan artıyor. Akaryakıt artıyor. Yedek parçalar, servis ücretleri bütün bunlar tabi otobüslerin maliyetlerinin üzerine konuyor. Burada bilet fiyatlarını da istedikleri gibi artıramıyoruz. Kullananlara açısından sıkıntı özellikle öğrenciler bu konuda şikayetçi haklı olarak onları da en azından yapmaya çalışıyoruz. Orada bonus uygulamamız var. Aktarma konusunda saatlerimiz uygun saatlerde yapılıyor. Maliyetler artmasa bizde bu ulaşım hizmetlerine zam yapmayız zam yapmamalıyız. Sonuç itibariyle belediyenin de otobüsü var. Bizde maliyeti biliyoruz bir şartımız vardı araçlarınızı yenileyin. Onlarda kabul etiler. Konforlu bir şekilde gitme fırsatı olacaktır. Bu arada  toplu taşıma şoförlerine ayın şoförü uygulaması başlatmışlar. Burada kıstas güzergâh, sefer saatine uyan, kılık kıyafetine dikkat eden ve yolcu ile iletişimi iyi olan şoförleri teşvik amacıyla oluşturulan proje kapsamında Çanakkale Belediyesi, Kepez Belediyemiz ve 18 nolu şehir içi kooperatifi tarafından oluşturulan seçili kurul tarafından Aralık sonu itibariye iki tane şoförümüz ayın şoförü seçildi. Toplu taşıma sisteminde 15’ncı yılı dolduran ve emekliye ayrılan şoförlere ödül verilecek” dedi.

Konuşmaların ardından ayın şoförü seçilen Bülent Güven ve Canan Göçmen’e ödülleri verildi. Toplu taşıma hizmetlerinde 15 yılını tamamlayan ve emekli olan Fedat Ersoy ve Cahit Ünal’a hediye verildi. Ardından başkan yeni otobüsleri inceledi.

Arzu Baladur