Çanakkale Belediyesi Hizmet Binası, eski belediye binasının yıkımının üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen hala tamamlanamadı. Şehir içinde ucube gibi duran binanın bir türlü bitmemesi, vatandaşları da bıktırdı. Çevre güvenliği alınarak olduğu yerde bırakılan binanın 2018 yılında bitirilmesi hedefleniyordu. 2020 yılına girmemize rağmen olduğu gibi duran binanın ne zaman bitirileceği hakkında belediye tarafından da hiç açıklama yapılmıyor.

Çanakkale’nin bir türlü tamamlanamayan Çanakkale Belediyesi Hizmet Binası’nın inşaatı sürerken, Çanakkale’de onlarca proje ve bina tamamlandı ancak yeni Belediye binası bir türlü bitmedi. Çanakkaleli vatandaşlar, binanın inşaatının başlama tarihini dahi hafızalarını zorlamadan hatırlayamaz hale geldi. Çanakkale’nin en işlek noktalarından birinde devam eden inşaat sebebiyle her gün esnaf ve vatandaşlar zor anlar yaşarken, kaplumbağa hızıyla süren inşaat sebebiyle Çanakkale Belediyesi tepki çekmeye devam ediyor.
 
NEDEN BİTMİYOR
 
Kentin en büyük sorunlarından biri haline gelen bina inşaatının ilerlememesi para sıkıntısından kaynaklandığı belirtiliyor. Düzenlenen yarışma sonrasında seçilen proje çerçevesinde Şubat 2015 tarihinde yer teslimi yapılan bina, geçen yıllara rağmen ancak bu kadar yapıldı. Son zamanlarda ise binada hiçbir değişiklik yok. Çalışanların da bulunmadığı inşaat alanı olduğu gibi duruyor. Alınan bilgiye göre, maddi kaynakların tükenmesinden dolayı bina inşaatının kaldığı ifade ediliyor. Binada kaba inşaat tamamlanırken, geri kalan kısım olduğu gibi duruyor.
 
Eski Garaj Meydanı'nda otel olarak inşa edilen ancak 1982'den beri Çanakkale Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan eski belediye binasının yıkımı 5 yıldan fazla zaman önce gerçekleşmiş ve gelinen süreçte “Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası Projesi” halen tamamlanamadı.
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yıllar önce yeni Belediye Binası’nın temel atma töreninde, Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası’na bakanların 'İşte benim kentimin belediye binası' diyeceklerini ifade etmiş ancak Yerel Seçimlere bir yıl kala ‘Yeşil Bina’ halen tamamlanamadı. Binanın 2018 yılında bitirilmesi hedeflenmişti.
 
Gelinen süreçte Eski belediye binasının yıkımdan yıllar sonra temel kazma çalışmaları başlamıştı. Bir yerel seçim daha bitmesine rağmen tamlanamayan bina vatandaşların tepkisini çekiyor. Özellikle çevre esnaf yıllardır inşaat alanı yanında faaliyet göstermeye devam ediyor.
 
47 milyon TL bedeli olan ve yapımı devam eden Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası hakkında temel atma töreninde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2002 yılında başkan olduğunda kendisine sürekli belediye binasının kente yakışmadığının hatırlatarak, Burada herkesin, 'İşte benim kentimin belediye binası' diyeceği bir bina olacak. İnsanlar görmek ve incelemek için buralara gelecek dedi fakat gelinen süreçte binanın halen bitmemesi tepkilere yol açtı.
 
TEMELİ 2015 YILINDA ATILDI
 “Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası” ile ilgili çalışmalarda zeminde yaşanan aşırı su birikmesi konusundaki olumsuzluklar sonunda giderilmişti. Zeminde 8-10 metre derinlikte temel kazılan projede sonunda zeminde biriken suyun önüne geçilerek beton dökülme çalışmalarına başlanmıştı. İnşaat çalışmalarını yürüten yetkililer tabanda 10.126,30 m2 alan üzerine oturmakta olan binanın, toplamda 27.093,30 m2 inşaat kapalı alanına sahip olduğunu belirterek, “Bina 2 bodrum, zemin kat, ve 3 normal kattan oluşuyor. 2. bodrum katında 162 adet araç, 10 adet de engelli araç için otopark alanı düzenlenen projemizde bina mekanik alanları bu katta tasarlandı. 1. Bodrum katta 390 kişilik Nikah Salonu, 814 kişilik çok amaçlı salon, belediye hizmet alanları, medyatek, birim müdürlüklerinin arşiv alanları bulunuyor. Bu alanlara ulaşım hem bina içinden, hem de bina dışında bulunan -5.34 kotundaki çökertilmiş avludan sağlanıyor.. Zemin kata geldiğimizde yaklaşık 5000 m2 açık alanda Kent meydanı, kapalı alanda sanat galerisi, belediye hizmet alanları ve meclis salonu yer alıyor. Binada 1. 2. ve 3. katlarda belediye hizmet alanları müdürlüklere göre düzenlenerek tasarlandı. Şubat 2015 tarihinde yer teslimi yapılan ve inşaat faaliyetlerine başlanılan projenin bugüne kadar olan süreçte zemin güçlendirme (jet grout), betonarme duvar iksa sistemleri (diyafram duvar) ve ön germeli zemin ankraj işleri çalışmalarının yapıldı. Kaba inşaatı da biten bina olduğu gibi yerinde bırakıldı.
 
 
 
Eski Garaj Meydanı'nda otel olarak inşa edilen ancak 1980'den bu yana Çanakkale Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan eski belediye binası, geçen aylarda yıkıldı. Yarışma sonucu seçilen projeyle eski binanın yerine, 'Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi' binası yapımı için başlatılan hazırlıklar tamamlandı. 47 milyon TL bedel ile 2018 yılında tamamlanması planlanan merkez için temel atma töreni düzenlendi.
 
Mehmet Kuzey