Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya 10 Ocak Tarım Bayramı ve Ziraat Mühendisleri Günü ile ilgili bir mesaj yayınladı.
 
Türkiye ve Çanakkale için tarımın önemine vurgu yapan Kaya, “Tarımsal Öğretimin 174. Yıldönümünü kutlamanın kıvancı ve mutluluğunu yaşıyoruz. 10 Ocak gününü kapsayan hafta ülkemizde Tarım Haftası olarak kutlanmaktadır. Modern ve teknik anlamda tarımsal öğretim, Osmanlı döneminde kurulan Ziraat Okulları ile başlamış, Cumhuriyet Döneminde Fakülte düzeyinde öğretimle devam etmiştir. Cumhuriyet ilanından sonra 1933’te Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 1955’te Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve 1967’de Çukurova Ziraat Fakültesi eğitim ve öğretime başlamıştır.
 
İnsan var olduğundan beri tarım varlığına devam edilecektir. Ülke nüfusunun beslenmesi, milli gelire ve istihdama katkısı, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, sanayiye sermaye aktarması, ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi nedenlerden dolayı, tarım ekonomimizde vazgeçilmez bir sektördür. Bu sebepten dolayı Türk tarımını daha iyi noktalara getirmek için çaba sarf etmeliyiz. Doğru politikalar izlenerek tarımda yeni atılımların yaşanması gerekiyor. Türkiye tarım için çok uygun şartlara sahip ve ihracat potansiyeli yüksek olmasına rağmen dünyada tarım pazarındaki elde ettiği kazanç maalesef düşüktür. Tarım sektörü, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkelerin ekonomik hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Tarım bir ülkenin gelişmişlik ve dışa bağlılık konusunda önemli bir faktördür. Bu faktörü önemseyen ülkeler dünya ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Tarım bu sebepten dolayı, hayattır, yaşamdır, güçtür.
 
Her şeyin modası geçer, tarımın modası asla geçmez. Tarım sadece eğitimle, teknolojiyle kendini yeniler. Tüm dünyanın önemini daha iyi kavradığı bugünlerde tarımın değişen ekonomik koşullara uyum sağlayabilmesi için teknoloji ve eğitimle daha iç içe olması gerekmektedir. Çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bir bakıma çiftçi ile bilgi ve teknik arasında köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulmakta ve Ziraat Mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile Ziraat Mühendisliğinin önemi daha da artmaktadır. Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan Ziraat Mühendisleri birçok mühendislik disiplinini bünyesinde taşımak zorundadır. Ziraat Mühendisinin çalışma alanı sadece bitkisel ve hayvansal gıda üretimi ile sınırlı değildir.
 
Bu vesile ile ülkemiz tarımına hizmet etmiş, emeği geçmiş, gelişmesini sağlamış, üreticilerimizin ve Ziraat Mühendislerimizin hem Tarım Bayramını hem de Ziraat Mühendisleri gününü kutlar, selam ve saygılarımı sunarım.” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi