Kanal İstanbul ve Kanal Çanakkale gibi çılgın projelerin konuşulduğu dönemde, şehir merkezini ikiye bölen Sarıçay sorun teşkil etmeye devam ediyor. Eskişehir'in en hareketli ve en ünlü bölgesi Porsuk Çayı olurken, pislik içinde duran, çevreye kötü koku yayan ve çöplüğe dönen Sarıçay’dan vatandaşlar adeta kaçıyor. Çanakkale Belediyesi’nin bir türlü sorunu çözemediği Sarıçay, istenmeyen bölge olarak duruyor.
 
Kanal İstanbul, sadece gemilerin geçeceği yer olarak değil aynı zamanda çevresinde hayata geçirilmeye çalışan projelerle de dikkat çekiyor. Ortaya konulan görseller ise adete hayranlık uyandırıyor. Kanal İstanbul’dan sonra Kanal Çanakkale’de konuşulduğu dönemde,  Çanakkale şehir merkezini ikiye bölen Sarıçay bir kez daha gündeme geldi.  
Şehir içinden geçen bu tür su akıntıları kentlere ayrı bir güzel yaşam alanı sunarken, Sarıçay ise tam tersi sorun oluşturuyor. Yıllardır bu sorun devam ederken Çanakkale Belediyesi bu konuda bir adım atmadı. Kentin içme suyunu karşılayan Atikhisar Barajı’ndan başlayıp kenti ikiye bölerek denizle buluşan çay, güzergahı adeta pislik içinde. Su akıntı havzasının tamamı pislik ve çöplerle dolu. Su kirlilikten çevreye koku salıyor. Bu yüzden vatandaşlar buraya yaklaşmıyor.

ÇÖPLÜĞE ÇEVRİLMİŞ
Aynı şekilde çevresi de içi kadar kötü. Kısa süre önce çevreciler Sarıçay’ın çevresini çöplüğe döndüğünü belgeleri ile ortaya koymuştu. Çevresi temizlenmediği için gelen giden çöpü dökmüş. Bir süre sonra bölgede adeta çöp dağları oluşmuş. Ortaya çıkan görüntüler ise adet kentte şok etkisi yarattı. Birçok çevreci ise buna tepki göstererek belediyeyi göreve çağırdı.

İKİSİ DE CHP’Lİ BELEDİYE
Sarıçay’ın içinde bulunduğu acı durum ise yıllardır Eskişehir’deki Porsuk Çayı ile kıyaslanıyor. Bilindiği gibi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı da Çanakkale Belediye Başkanı da CHP’li.  Bu yüzden iki kıyaslama yıllardır yapılıyor. Eskişehir’deki Porsuk Çayı Türkiye’ye bile örnek gösterilecek bir yaşam alanına çevrilmiş. Bölge adeta şehrin yaşam alanına dönüştürülmüş. Vatandaşlar daha çok burada vakit geçirirken, Sarıçay ise tam tersine vatandaşları bölgeden uzaklaştıracak alana dönüştürülmüş. Belediye bu bölgeye ısrarla yanaşmıyor ve kaderine terkediyor.

Muzaffer Cirtel