Çanakkale Belediyesi tarafından peş peşe gönderilen kaldırım parasına vatandaşların isyanı devam ederken, ortaya çok ilginç durumlar da çıktı. Belediye yıllar önce göndermesi gereken kaldırım parasını seçimlerden sonrasına bırakınca bazı borçlular hayatını kaybetti. Buna rağmen belediyenin mezardaki ölülere de borç tebligatı yaptığı ortaya çıktı. Ölülerine borç tebligatı çıkartılmasına ise vatandaşları isyan etti.  Bazı vatandaşlar ise yıllar önceki tebligatın şimdi yapılmasını mahkemeye taşıdı.
 
Belediyeler cadde ve sokaklarda yaptığı kaldırım, yol ve altyapı gibi çalışmalarının giderlerini güzergahta bulunan konut sahiplerine ödetiyor.  “Yol Harcamalarına Katılma Payı" halk arasında "Kaldırım vergisi" olarak biliniyor. Yeni yol açılması veya mevcut kaldırımların sökülüp yeniden düzenlenmesi gibi işlerde yapılan harcamaların tahsiline, gayrimenkul sahipleri de dahil ediliyor. Buna göre işleme konu olan yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden meclis kararı ile "Kaldırım vergisi" alınıyor.
Alınacak bedelin hesaplanmalarında kullanılan maliyet, işler hangi ihale usulü ile yapılmış olursa olsun, birim fiyatlar ve rayiçlere göre hesaplanan bir bedel konut sahiplerine ödetiliyor.

SEÇİMDEN SONRA TEBLİGATLAR YOLA ÇIKTI
Şehir merkezinin birçok bölgesinde yeni yeni yollar yapıldı, kaldırımlar yenilendi ve bakım onarım çalışması yapıldı. Bu çalışmaları yapan Çanakkale Belediyesi, çalışmalardan doğan maliyetin bir bölümünü kaldırım vergisi olarak ev sahiplerini borçlandırdı. Bu borçlar daha önce gönderilmesi gerekirken, geçen yerel seçimler dolayısı ile gönderilmediği belirtildi. Yerel seçimler geçince belediye peş peşe kaldırım vergisi tebligatlarını ev sahiplerine gönderdi. Birçok vergi ve artan fiyatlar ile zor durumda kalan vatandaşlar, kaldırım vergisi ile isyan etme noktasına geldi.
 
ÖLÜLERE DE BORÇ ÇIKARILDI
Son günlerde birçok kişi aldığı tebligatlar nedeniyle isyan etti. Maliyetlerin neye göre çıkarıldığını bilmeyen vatandaşlara 200 TL ile 5 bin TL arasında maliyetler çıkartılmış. Hata bazı vatandaşlara farklı farklı maliyetler çıkartılmış. Evin bir cephesi için farklı, başka bir cephesi için ise farklı iki kaldırım vergisi oluşturulmuş.
Vatandaşların şaşırdığı sadece borç değil. Bir de borç bildirimi yaptığı kişiler. Yıllar önce gönderilmesi gereken borç yerel seçimlerden sonra tebliğ edilince ortaya fıkra konu olacak durumlar ortaya çıktı. Bazı borçluların geçen süre içinde vefat ettiği ortaya çıktı. Mezardaki ölülerine gelen borç tebliği ile şaşıran vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. 2015 yılında ve 2016 yılında vefat eden bazı vatandaşlar da borç çıkarılmış. Vatandaşların evi ve adresi belli olmasına rağmen bu tarihlerde tebligat gönderilmediğini belirten borçlu ölülerin yakınları duruma şu tepkiyi gösterdi; “2016 yılında ölmüş bir insana 2019 yılının sonlarına doğru kaldırım borcu yolluyorsun. Mezardaki adama borç çıkartılır mı? “  İsmini vermek istemeyen başka bir kişi de “Teyzem 3 yıl önce öldü. Şimdi kaldırım parası gelmiş belediyeden. Ayıptır günahtır.”  bu cümlelerle tepki gösterdi.

DAVA AÇILDI
Öte yandan, yıllar önce gönderilmesi gereken tebligatların şimdi gönderilmesine tepkiler sürerken bazı vatandaşların bu durumu yargıya taşıdığı öğrenildi. Vatandaşların yargıya taşıdığı bir diğer konu ise aynı binadaki evlere çıkartılan borç. Bu borçların değişiklik göstermesi de yargıya taşındığı öğrenildi.

Muzaffer Cirtel