Çanakkale Defterdarlığı tarafından e- uygulamalar hakkında bilgi verildi. Çanakkale Defterdarı Alpay Ekici 2020 yılında esnafların e-uygulamaya geçeceğini dile getirdi ve Defterdarlık tarafından Biga, Çan, Gelibolu, Ezine ve Çanakkale merkezde bilgilendirme toplantısı yaptıklarını söyledi.

2020 yılında e-fatura, e -arşiv fatura, e- defter ve e- belge olarak uygulanacak.  Yapılacak e- uygulamalar kapsamında ekonomik aktiviteleri elektronik ortamda izleme, analiz etme, raporlama, elektronik ortamda denetim alt yapısını oluşturma, kamu hizmeti kalitesini artırma, kayıt dışılığın önlenmesi hedeflendi.

Çanakkale Defterdarı Alpay Ekici tarafından verilen bilgiye göre, “Yapılan yeni düzenlemeler mükelleflerin önemli bir kısmını kapsayan değişiklikler içermesi sebebiyle Defterdarlığımız tarafından Biga İlçemizde, İlimiz Merkezinde,  Çan İlçemizde, Gelibolu İlçemizde, Ezine ilçemizde Ticaret Borsası, Ticaret ve Meslek Odalarımız, Esnaf ve Sanatkarlar Odalarımızın Başkan ve üyeleri ile vergi mükelleflerimizin de katıldığı bilgilendirme toplantıları yapıldı. 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter ve diğer tüm elektronik belgeler hakkında daha önce yayınlanan tebliğler yürürlükten kaldırılmış 2020 ve müteakip yıllarda e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter ve diğer tüm e-belge geçiş tarih ve limitleri yeniden belirlenmiştir. Özel Tüketim Vergisi Kanununa listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu lisans alan mükellefler ile aynı kanuna ekli sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal edenler, mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları e-fatura uygulamasına geçiş yapmak ve kullanmak zorundadır. Komisyoncu malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve başkası hesabına komisyon esası üzerinden çalışan meslek mensuplarını, Tüccar; malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve hesabına çalışan meslek mensuplarını ifade etmektedir. Bu çerçevede ilgili Kanununda tüccar veya komisyoncu tanımına girmeyen mükelleflerin belirtilen e-Belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu bulunmamaktadır” diye bilgi verdi.

E-Belge Portalı'ndan Yapıla bilinir
Belgelerin e-belge portalı'ndan elektronik olarak indirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerektiği bilgisini veren Çanakkale Defterdarı Alpay Ekici, “Uygulama kapsamında fatura düzenlenmesi için Gelir İdaresi Başkanlığımızca e-belge potalında gerekli geliştirmeler tamamlanmış ve 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle mükelleflerimizin kullanımına açılacak olup e-arşiv fatura bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. cihazlar üzerinden düzenlenebilecektir. Düzenlenen e-arşiv faturaların sorgulanması, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kağıt çıktısının alınması işlemlerinin e-Belge Portali üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenlenen e-Arşiv Faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarınca mükelleflerimizin sorumluluğunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalı'ndan elektronik olarak indirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir” bilgileri açıkladı

Damla Şener Okdaş