Altyapı çalışmaları devam eden Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bilgi veren OSB Müdürü Alper Altınok, “Ciddi derecede ihracat yapan bir firma burada yüzde 20 ile yüzde 30 gibi ciddi bir oranla gümrük muafiyetlerinden faydalanacaklar. Biz EPDK’dan enerji dağıtım lisansımızı aldık. Ondan faydalanacaklar, İŞKUR üzerinden işçi alımından faydalanacaklar. Birçok konuda OSB’nin içinden faydalanabilecekler” dedi.

İklimi, toprağı, flora ve faunasıyla kendine has özellikler taşıyan Çanakkale’de, tarımsal üretime ve buna bağlı olarak kırsal kalkınmaya ve ekonomik gelişime sağlayacağı önemli katkılar göz ününde bulundurularak, Çanakkale Valiliği öncülüğünde, Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi, Ezine Belediyesi ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın katılımıyla 2017 yılında başlanan Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma çalışmaları son hızla devam etmektedir. Çevreci Proje Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin yol, içme suyu, atık su, yağmur suyu, atık su paket arıtma tesisi, Telekom altyapı şebekesinden oluşan altyapı yapım işleri  devam eden  Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, ilimizdeki bütün kamu ve özel sektörün sanayi, tarım, turizm, ulaşım alanındaki yatırmalarıyla yaşanabilir illerin zirvesine çıkan Çanakkale’mize Gıda alanında önemli marka değer katacaktır.
İçerdiği 91 adet sanayi parseli ve sanayiciler ile çalışanların her türlü talep ve ihtiyaçlarını karşılayacak teknik altyapı, idari ve sosyal tesisler ile çevreye saygılı yeşil modern ve prestijli bir üretim merkezi olacak şekilde yapılan Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin süt ve süt ürünleri başta olmak üzere et, balık, sebze, meyve ve zeytincilik alanlarında oldukça önemli bir potansiyeli bulunan Çanakkale’nin tarıma dayalı ekonomisini yeni ve ileri bir aşamaya taşıması bekleniyor.
Çanakkale’nin çehresini değiştirecek, bölgemizin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak olan Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Çanakkale’yi bir üretim ve cazibe merkezi haline dönüştürerek ulusal ve uluslararası alanda Çanakkale’nin Tarımına damga vuracak.
HEM FABRİKA İÇİN, HEM BİZLER İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM OLACAK
Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdür Alper Altınok, Dardanel fabrikasının Ezine OSB’ye taşınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Altınok, “Kepez’deki Dardanel fabrikasının yeriyle ilgili senelerdir bir koku problemi var. Eskiden uzakta olan bir yer şimdi şehrin içerisinde kaldı. Ezine Gıda OSB’sinin imkanlarıyla her türlü elimizden gelen kolaylığı sağlayıp fabrikayı oradan taşınmasını sağlayacağız. Yöneticilerle de görüştük. Kendimizde buna göre planlamalar yapıyorduk. Ezine OSB’nin 2017 yılında resmiyet kazandı. Bu senede Mart ayı itibariyle de  ihalesi yapılarak, Nisan ayında sonuçlandı. 5-6 aylık dönemde altyapısına başlandı. Dardanel markasının Çanakkale için önemi büyük. Dünyada tanınan bir markamız. Ezine Gıda OSB’de hemen hemen Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olacak, tam faaliyette çalışabilecek. Buradaki altyapımız, arıtmalarımız, çevreyle alakalı sağlayacağımız,enerjide yenilenebilir enerjiler veya bu atıklarla ilgili sağlayabileceğimiz imkanlardan dolayı fabrikaların tam aradığı nokta. Dardanel’de Çanakkale’nin ciddi bir markası olduğu için gıda sektörü üzerine çalışan. Burada olması hem fabrika için, hem bizler için büyük bir kazanım olacak. Fabrika yöneticileri geçtiğimiz haftalarda bir ziyaret gerçekleşti. Son durumlara bakıp, incelemelerde bulundular.  Bizde burada kurulacak fabrikalara devlet tarafından sunulan imkanları ve buradaki faydaları anlattık. Burada olmalarının kendileri için her türlü avantaj olacağını anlattık. Biz burada Dardanel firmasının olmasını istiyoruz dedik. Onların daha önceden ön talep başvuruları var. Bizde burada kendi OSB’nin imkanlarıyla yardımcı olacağımızı söyledik. Ciddi derecede ihracat yapan bir firma burada yüzde 20 ile yüzde 30 gibi ciddi bir oranla gümrük muafiyetlerinden faydalanacaklar. Biz EPDK’dan enerji dağıtım lisansımızı aldık. Ondan faydalanacaklar, İŞKUR üzerinden işçi alımından faydalanacaklar. Birçok konuda OSB’nin içinden faydalanabilecekler. Bunlarla ilgili bir değerlendirme yaptık. Sonuçta kararı verecek olan özel yatırım. Kendileri de burada olmak istiyorlar. Yer tahsislerimiz daha başlamadı. Ön taleplerimiz devam ediyor.  İnşallah önümüzdeki süreçte tahsislere başladığımız zamandan itibaren inşallah Dardanel markasıyla burada sözleşmemizi yapmış olacağız.
YENİ SİSTEMLE BURAYA TAŞINACAKLAR
Dardanel fabrikası oraya kurulduğu anda şehrin dışında olduğunu söyleyen Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdür Alper Altınok, “Bunu bu şekilde değerlendirmek lazım. Çanakkale’nin büyümesi, şehirleşmesi, gelişmesiyle birlikte Dardanel fabrikası şehrin ortasında kaldı. Kepez çok büyüdü. Nüfusu 2-3 binlerden, 30 binlere geldi. Sonuç olarak da etrafı konutla doldu. Aynı zamanda şuanda bulunduğu yer fabrika içinde uygun değil. Birçok işçisinin de Ezine, Bayramiç, Ayvacık’ın köylerinden geldiğini biliyoruz. Bu anlamda da faydalı olacaktır. Kepez’de bu kokudan, bu sorundan karlı çıkacaktır. Dardanel oradaki  eski bir yerleşim. Burada kurulurken filtre sistemlerinden, arıtmalarından çok daha detaylı bir kontrol yaparak yeni sistemle buraya taşınacaklar. Kepez’deki vatandaşlarımızda inşallah bu durumdan karlı çakacaktır” şeklinde konuştu.
 
Mehmet Kuzey