Çanakkale’de sayıları gittikçe artan mülteciler, dışarıda yaşam mücadelesi veriyor. Bugünden itibaren havalar gece eksi dereceye düşecek ve yüksek kesimlere kar bekleniyor. Kar yağışının beklendiği yerde mülteciler dışarıda yaşam mücadelesi verecek. Halan başta Suriyeli olmak üzere birçok ülkeden gelen mülteciler, cami avlularında, Sarıçay kenarında ve parklarda yaşıyor.
 
İstanbul’da bulunan ve başka illere kayıtlı olan Suriyeliler, kayıtlı olduğu illere bir süre önce dağıtıldı. Bu dağıtılan mültecilerin bir kısmı da Çanakkale’ye gönderildi. Bu yüzden son dönemlerde Çanakkale’de Suriyeli ve Afgan uyruklu mültecilerin sayısında öneli bir artış yaşanıyor. Çanakkale’ye gelen mülteciler Sarıçay-Cuma pazarı mevkiinde konaklıyor. Suriyeli ve Afgan uyruklu göçmenler Sarıçay kenarında ağaç altlarına kurdukları yer yataklarında uyuyorlar.  Yaşama burada tutunmaya çalışan mülteciler, bütün ihtiyaçlarını burada gideriyor. Kıyafetlerini Sarıçay’da yıkayan mülteciler, yıkadıkları çamaşırları ağaç dallarına asarak kurutuyor. Hatta yaz aylarında mültecilerin Sarıçay’dan yıkandığı gözlendi. Yiyecek ihtiyaçlarını alanda yaptıkları yemeklerle gideriyorlar. Kimisi çalışarak para kazanıyor, kimisi dilenerek. Yaşam mücadelesi veren mülteciler ise Çanakkaleli vatandaşların tepkisine neden oluyor. Troya Köprüsü ile Cuma Pazarı arka bölümü arasında yer alan yeşillik ve park alanı mültecilerle doldu.

Mülteciler için geç gelen kış büyük bir şanstı. Aralık ayının sonlarına kadar Çanakkale’de soğuk havalar etkili olmadı. Bugünlerde ise kent genelinde sıcaklılar düşmeye başladı. Hatta bugünden itibaren yüksek kesimlere kar yağması bekleniyor. Genellikle Sarıçay ve Cuma Pazarı bölgesinde konaklayan mülteciler, yağmurlu havalarda Cuma Pazarı’nın içine girerek yağışlardan korunuyorlar.  Yağışların başlamasıyla birlikte sıcaklıklarda büyük oranda düşüş meydana geldi. İlerleyen dönemlerde bu düşüşlerin artarak devam etmesi bekleniyor. Sokakta gelen mültecilerin ise bu soğuklara karşı ne yapacakları merak konusu oldu. Vatandaşlar yetkililerin bu durum hakkında önlem almasını istiyor.

Bünyamin Nami Tonka