Vatan Partisi Çanakkale İl Başkanı Aykutalp Avşar 89 yıl önce Menemen’de şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın ölüm yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Avşar, bugün de emperyalizme karşı savaş verildiğini belirterek, cumhuriyet karşıtlarıyla mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

Açıklamada Avşar, “23 Aralık 1930’da, yani 89 yıl önce bugün Türk Ordusu’nun genç asteğmeni Mustafa Fehmi Kubilay, cumhuriyet karşıtı mürteciler tarafından katledildi. İzmir’in Menemen ilçesinde yaşanan bu acı olayı yıllar sonra belleklerimizde taptaze tutuyoruz. Geçmişte cumhuriyet cephesinden nasıl karşı durduysak düşmana; bugün de yine aynı cepheden, aynı iradeyle cumhuriyet devrimlerine sahip çıkarak mücadele edebiliriz. Dostumuz Kubilay’dır. Dostumuz Mustafa Kemal’dir.” dedi.
Açıklamanın devamında,  “Derviş Mehmet kendini mehdi ilan ederek müritleriyle beraber halkı cumhuriyet devrimlerine ve önderlerine karşı kışkırtmış, Türkiye’nin aydınlanma mücadelesine çomak sokmak istemiştir. O zamanlar İngiltere’nin açık desteğiyle yurdumuzu işgal etmiş yedi düvelden kurtulmanın izlerini taşıyordu Türkiye. Hala tarikatlar ve etnik milliyetçilik taşıyan gruplar İngiliz kuvvetleri tarafından desteklenmekte, yükselen Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı kışkırtılmaktaydı. Cumhuriyet’in bu erken dönemlerinde yaşanan Seyit Rıza, İskilipli Atıf, Şeyh Sait gibi hainlerin başını çektiği isyan grupları, Derviş Mehmet isyanı ile benzerdir. Hepsi İngiliz emperyalizmi tarafından desteklenmiş ve hepsi hedefine cumhuriyet devrimlerini yerleştirmiştir. Türkiye’nin yeni oluşmakta olan milli birliğine ve uluslararası sahnede yükselen gücüne taş koymak isteyen bu kuvvetler yine benzer şekilde cumhuriyetin demir gücüyle bertaraf edilmiştir. Derviş Mehmet denen esrarkeşin kendini mehdi olarak tanıtması ve bu çılgınlığına rağmen destek bulması milletimiz adına üzücü olsa da her Yezid’in karşısında duran bir Hüseyin vardır. Bu gözü dönmüş cumhuriyet düşmanlarının da karşısında mermisi tatbikat mermisi olmasına rağmen cesaretle ve cumhuriyeti muhafaza iradesiyle duran Mustafa Fehmi Kubilay’ı görmekteyiz. Kafasını bedeninden gaddarca kesip koparan gericilerin bugün hiçbir ehemmiyeti yoktur. Ancak Kubilay; parlayan dinamiği, çelikten iradesi ve cumhuriyete bağlılığıyla 89 yıl sonra bugün cevher gibi parlamaktadır ve bundan sonra da Türk Milleti’nin aziz yolunu aydınlatmaya devam edecektir. Şanlı cumhuriyetimiz, bu vatansever fedailerin iradesiyle ayaktadır. İşte bir devletin ayakta kalmasını sağlayan en büyük güç de budur” denildi.

“EMPERYALİZME KARŞI AYAKTAYIZ”
Açıklamanın devamında ise, “Bugün İngiliz emperyalizmi tehdidini ezip geçmiş bir Türk Milleti var. Karşımızda kılık değiştirmiş haliyle ortaya çıkan başka emperyalist kuvvetler durmakta. Bu kuvvetlere karşı Türkiye cephesinde birleşiyoruz ve bu cephede Kubilay’ın iradesiyle mevziimizi alıyoruz. Dün genç cumhuriyetin yağız evladını katleden emperyalizm güdümlü zihniyetlerin, bugün de aynı iradeyle üzerine gidiyoruz. Cumhuriyetimizi, milli değerlerimizi ayaklar altına almaya kalkanların sonu kuşkusuz Derviş Mehmet gibi olacaktır. Derviş Mehmet’ten hiçbir farkı olmayan diğer halk düşmanlarının isimleri geçtiğimiz yıllarda sokaklara, cadde ve mahallelere verildi. Tunceli ilimizde Derviş Mehmet gibi ayaklanma başlatıp cumhuriyeti hedef alan Seyit Rıza’nın 2010’da dikilmiş heykeli bulunmakta. Eğer Türkiye Cephesi’nde birleşeceksek topyekûn, bu cephenin geçmişteki düşmanlarını da ortadan kaldırmak mecburiyetindeyiz. Cumhuriyet düşmanlarıyla değil, Atatürk ile kıvanalım. Çözüm yolu aşikardır. Geçmişte cumhuriyet cephesinden nasıl karşı durduysak düşmana; bugün de yine aynı cepheden, aynı iradeyle cumhuriyet devrimlerine sahip çıkarak mücadele edebiliriz. Dostumuz Kubilay’dır. Dostumuz Mustafa Kemal’dir. Düşman aşikâr. Emperyalizm ve işbirlikçileri her daim düşmanımızdır. Düşmanımız Derviş Mehmet’tir. Düşmanımız Seyit Rıza’dır. Dostlarımızla birlikte düşmanlarımızın üzerine Mustafa Fehmi Kubilay gibi gideceğiz” ifadeleri yer aldı.
 


Kaynak: Haber Merkezi