Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tasavvuf Topluluğu tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Hz. Mevlâna Anma 746'ncı Şeb-i Arûs etkinlikleri yapıldı.
 
ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu tarafından düzenlenen 'Hz. Mevlâna’da Ortak Yaşam' projesi ve Hz. Mevlana’nın 746'ncı Vuslat Yıldönümü etkinlikleri Mesnevi Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen programla başladı. İlk olarak programa katılan davetlilere ikramda bulunuldu.
 
MEVLANA ÖĞRETİSİ SOMUT ALEM ÜZERİNDE DEĞİL DE, SOYUT ALEM ÜZERİNDE YÜRÜR
Ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Halit Kuşku, Mevlana'nın farklı bir alim olduğunu belirterek, “Bu etkinlik uluslararası anlamda 8’inci senesini doldurdu. Bu etkinliğin gerçekleşmesi için aylar öncesinden çalışmalar yapılmaktadır. Arkadaşlarımız gönül dostlarımız bu çalışmaları yürütmektedir. Hazreti Mevlana farklı bir alim. Bütün düşünce ve fikir aleminde gezseniz, bütün dinleri dolaşsanız şöyle bir öğretiye denk gelemeyeceksiniz; ölümü düğün gecesi olarak nitelendiren bir öğretiye denk gelemeyeceksiniz. Hazreti Mevlana ölümü yani herkesin bir nebze olsun korktuğu ölümü düğün gecesi olarak nitelendirmiştir. Tabutunda, mezarında ağlamayın üzülmeyin hatta gelin eğlenin çünkü ben hasretinin ve ayrılığını bitmesinden ötürü sevdiğime ve sevgilime kavuşuyorum. Yani öyle bir ömür yaşayacağız ki, öyle bir hayat yaşayacağız ki hayatımızın son günü sevdiğimize kavuştuğumuz düğün günü olacak. İşte bu felsefe, fikir, altyapı dünyanın çok iyi düşünürlerinde dahil varsa hodri meydan. Ölümü düğün günü olarak nitelendiren hiçbir öğreti yok. Ölümü kurtuluş, sevgiliye kavuşma olarak gören, ölümü arzu eden, ölümü seven hiçbir inanış yok. Kendinize doğru ve samimi olarak söyleyin; yarın öleceksiniz. Ne hissediyorsunuz? İçinizde bir heyecan var mı? Yarın öleceğinizi bilseniz sevinir misiniz? Düğüne gider gibi hazırlık yapar mısınız? ‘Ben sevdiğime kavuştum’ der misiniz? İşte size ölüm gününüzde mutlu olmayı öğreten  bir öğreti. İçinizden biri evinizde mutfakta yemek yaparken, arabanıza binip gaz pedalına basarken hayatın bütün aşamalarına anlamadan ve gizlice öğretisi sızmış biri; Hazreti Mevlana. Köpeğin gözyaşından onun vicdanına eğilebiliyorsanız, o an hissettiklerini anlayabiliyorsanız, 700 yıldır Anadolu’ya oturmuş manevi soyut Mevlana öğretisinin eseridir. Çünkü Mevlana öğretisi somut alem üzerinde değil de, soyut alem üzerinde yürür” şeklinde konuştu.

Nazif Cemhan Şen