Hem şebeke suları hem de mahallelerde bulunan çeşmelerde sık sık suların kesildiği kentte, yağmurlu havada bile vatandaşlar susuz kaldı. Yazın uzun süre akmayan mahallelerdeki Ağı Dağı’ndan gelen tatlı su çeşmesi yine akmayınca, vatandaşlar eli boş döndü.  Musluklardan su akmamasına “yağmurlu havada bize su yok” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
 
Su kaynağının en fazla ama su kesintilerinin sık sık yaşandığı illerin başında Çanakkale geliyor. Kentin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı tam dolduğunda kentin 4 yıllık su ihtiyacını karşılıyor. Su kaynağının fazla olduğu kentte, sık sık su kesintileri yaşanıyor. Şebeke suyundan yaşanan su kesintilerinin kat kat fazlası Ağı Dağı’ndan mahallerde kurulan çeşmelerde de yaşanıyor.
 
YAZ BOYU AKMADI
Ağı Dağı uyu yaklaşık 30 yıl önce şehir merkezine getirildi. 30 kilometre uzaktaki dağdan gönüllüler aracılığıyla kazma ve kürekler ile imece usulü kente getirildi. Getirilen su belli bölgelerde yaptırılan 27 çeşmeye bağlanıldı.  Yıllardır şehir merkezindeki vatandaşlar içme suyunu bu çeşmelerde karşılıyor. Kalitesi ve tadı güzel olduğu için vatandaşlar hazır sulardan ziyade bu suları tercih ediyor.  Eline bidonları alan vatandaşlar bu çeşmelere giderek doldurup evine getiriyor. Bazı vatandaşlar ise arabalarla bile su taşıyor. Kent için büyük önem taşıyan bu su da şebeke suları gibi sık sık kesiliyor.
En uzun kesinti ise bu yazın yaşandı. Neredeyse yaz boyu bu çeşmelerde su akmadı. Bir süre önce çeşmelerde akan suya sevinen vatandaşların sevinci kursaklarında kaldı. 3 gün önce tekrar çeşmelerde su akmadı. Dun da yağmur yağmasına rağmen vatandaşlar bu çeşmelerden eli boş döndü. Çeşmelerde su akmamasına tepki gösteren vatandaşlar, “Yağmurlu havada bile bize su yok” diyerek tepkileri gösterdiler.

SU NÖBETİ BAŞLASIN
Bilindiği gibi Çanakkale Belediyesi öncülüğünde yaklaşık dört ay önce “su ve vicdan nöbeti” başlatıldı. Kentin su ihtiyacını karşılayan Atik Hisar Barajı ile bir bağlantısı olmamasına rağmen altın madenine karşı eylemler başlatılmıştı. Bu eylemlerden sonra ruhsatı imzalamayan altın madeni firması da işçileri işten çıkartarak faaliyetlerine son verdi bu hafta. Eylemler için büyük mücadele veren Çanakkale Belediyesi’nin su için bir çaba göstermemesi de tepkilere neden oldu. Yağmurlu havada elleri boş dönen vatandaşlar, Ağı Dağı için de su nöbetinin başlatılmasını önerdi.

Mehmet Kuzey