Kentin içme suyunu karşılayan Atikhisar Barajı’ndan kente gelen suyun bir kısmında ve şehir merkezinin bazı bölgelerinde zehirli borular olarak bilinen asbest boruların kullanılması tartışması Çanakkale Belediyesi Meclisi’nin yılın son toplantısına da taşındı.Toplantıda zehirli boruların nerelerde kullanıldığını açıklayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, asbest boruların zararlı olmadığı yönünde savunma yapması dikkat çekti.

Çanakkale Belediye Meclisi 2019 yılında son kez toplantı. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen meclis toplantısının gündemi asbest borular oldu. Toplantı yoklama alınmasının ardından başladı. Daha sonra gündem dışı konuşmalar geçildi. Konuşmaları sırasında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın asbest borularla ilgili yaptığı açıklamalar dikkat çekti.
 
ÖĞRETMENLER GÜNÜ İLE BİRLİKTE EĞİTİM GÜNÜ DE OLMALI
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  gündem dışı konuşamasın da ilk olarak  24 Kasım Öğretmenler Günü’ne değindi. Gökhan, “Bu ülkede atanamayan öğretmenler var, öğretmensiz sınıflar var. Milli Eğitim Bakanı Eğitim Fakültelerine bir düzen getireceklerini, ihtiyaç kadar öğretmen yetiştireceklerini, yeni branşlar ile teknolojik gelişmelere uygun öğretmenler yetiştireceğinden bahsetti. 4-5 yaş grubu çocuklara din eğitimi verilmesini de göz önüne alınca bugüne kadar dedikleri gibi olmadı ama bu bence önemli bir gelişme.   Çanakkale eğitim konusunda başarılı, veliler cansiperane okullara destek oluyor. Öğretmenler çocuklar iyi yetişsin diye yarış içerisinde ama burada da sıkıntılar var.  Ben her sene okul ziyaretlerimde 65 kitap götürüyorum. O kitapları kafama göre seçmiyorum. Okullardaki edebiyat ya da Türkçe öğretmenlerinin listesinden seçiyorum, üzülerek görüyorum ki bazı okullarımızın kütüphanesi yok. Kitaplar müdürlerin odasında duruyor. Kütüphaneler sınıf olmuş. Böyle bir sıkıntılı durum var.  Ortaokul ve liselere 3D yazıcı vermiştim.  Bunların bazıları kullanılmıyor. Öğretmenlere eğitim vermek istediğimizde çekiniyorlar. Belediye öğretmenlere yazılım eğitimi verecek diye çekiniyorlar. Sanki belediye Yunanistan Belediyesi. Böyle garip bir durum var.  Bundan sonra her konuyu Çanakkale halkına anlatacağım. Kitap veriyorum kütüphane yok. Yazıcı veriyorum, eğitim de vereyim diyorum, hiç oralı olmuyorlar. Varsa yoksa 13 kişilik İmam Hatip açsınlar. Bari kitapları yazıcıları onlara verin de onlar okusunlar, kullansınlar. Öğretmenler Günü ile birlikte eğitim günü de olmalı” dedi.

BİR ZAYIFA EL KALDIRMAK ERKEKLİĞE SIĞAR MI?
Kadına şiddet konusuna değinin Başkan Gökhan, “2019 yılında 383 kadın katledildi. Nedir bu kadınlardan alıp veremedikleri anlamıyorum. Bunu yapana insan denemez.  Neden oluyor, eğitimsizlik. Onlara öyle öğretildi. O adamların annesine de öyle davranıldı ve bu normal addedildi.  Tarikatların kucağına düşmüş insanlar,  tarikat şeyhlerinin kucağına düşmüş kadınlar, hiç tepki yok.  Bir tarikatın şeyhi devletin diyanetinden maaş alıyormuş, ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanının konuşmaları var, dinleyin kimler yapıyor. Bunları konuşacağız. Duymamış olanlara anlatacağız. İçim acıyor. Bir zayıfa el kaldırmak erkekliğe sığar mı? Hafifletici sebepler ile serbest kalıyor. En son Adalet Bakanı isyan etti. 35 kere dilekçe yazmış kadın, devlet koruyamadı. Bazı aşağılıklar İzmir’de alevi bir vatandaşın evine ‘Defol Alevi’ yazmışlar. Onlar defolup gitsinler. İşte kadını aşağılayan kafa yapısı ile aynı kafa yapısı, yine neden eğitimsizlik. 
 
Bu ülkede din dil cinsiyet farkı olmaksızın kardeşçe yaşamanın çaresini bulmak zorundayız. Bizim Suriyeli gibi Afgan gibi gidecek bir yerimiz yok.   Bakın, Sarıçay’ın içinde buz gibi havada çoluk çocuk yatıyorlar. Bunlar Karşıyaka’dan gelmedi, İran sınırından geldi. Bu insanları korumak kollamak görevimiz. Biz belediye olarak elimiz yettiğince yardım edeceğiz” şeklinde konuştu.

ÇANAKKALE BUNUN YILLARDIR MÜCADELESİNİ VERİYOR
Termik santrallere filtre takılması zorunluluğunu 2,5 yıl erteleyen kanun teklifinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmesini de değerlendiren Başkan Gökhan, “ Trajikomik ama olsun varsın. Sonuçta veto edildi. Çanakkale bunun yıllardır mücadelesini veriyor. İki tane Çan’da üç tane de Karabiga sahilinde termik santral var.  Çan’dakinin baca dumanlarını hepimiz izledik. Hangi akla hizmet yüce meclis bu kararı verdi, bilemiyorum. Milli menfaatler gerekçesi ile çok savunuldu. Demek ki artık vicdanlar kanadı ve veto edildi.  Yasa çıkmış, üç yıl geçmiş, oralı olmamış bir de bununla ilgili teşvik almışlar. Termik santrali yapanlar, dumanı gören vicdansızlar hiç mi vicdanınız sızlamadı? Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum aynı duyarlılığı siyanürlü altın madenciliğine karşı da göstermesini diliyorum” dedi.

İÇME SULARINDA ASBEST BORU KULLANILMAZ DİYE BİR  ŞEY DE YOK
Asbest borularla ilgili açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Herkesin diline pelesenk olan asbest boru konusunu anlatayım da bir netleşsin.   Gazetelerde yine var. Bu kentte ve kentlerde asbest boru ile içme suyu hattı döşeme işi İller Bankası aracılığı ile yapılmıştır.  İller Bankası’nın asbest boru fabrikası vardı. Şu an itibari ile konuştuğum CHP’li belediyeler arasında en az seviyede biz kalmışız. Bu borunun bir sıkıntısı var, kırılgan ve tamiri zor. Onun için yıllardır, alt yapı yatırımları yaptığımız her yerde içme suyu, yağmur ve kanalizasyon boruları değiştirdik, asbest boruları değiştirdik. Alt yapı yapmadığımız yerlerde de, bu boru kırıldığı zaman onu değiştirdik. Belediyemizin hatlarında sadece yüzde 2 oranında Esenler ve Sosyal Konutlar Bölgesinde var. Bir de barajdan aldığımız ana hat var, o yedek borudur. Biz o hattan su almıyoruz.  Asbest solunum yolu ile alınırken risklidir. Tozu zararlıdır. İçme sularında asbest boru kullanılmaz diye bir  şey de yok. Biz bunu çok dinledik, boşuna yaygara yapıyorlar.  Bu konuyu artık açıp, vatandaşı tedirgin etmenin anlamı yok.   Bir de su da alüminyum var diyorlar. Sular devamlı kontrol ediliyor. Sağlık Müdürlüğü her hafta numune alıyor. Suyun barajdan gelirken, dipten hareketlilik olursa, kalitesi de arıtmaya değişik geliyor, ona göre ilaçlama yapılır. Bizim çeşme sularımız içilebilir niteliktedir. Biz yalan söylemiyoruz, Sağlık Müdürlüğü işte orada.  Barajımızın doluluk oranı bugün itibari ile yüzde 49’dur.53 Milyon metreküp kapasiteli barajımızda 27 milyon metreküp suyumuz var. Bu suyumuzu boşa harcayalım demek değildir, zaten su pahalandı biliyorsunuz,  tasarruflu kullanın” şeklinde konuştu.

Nazif Cemhan Şen