Çan’ın Terzialan beldesi Süle Mahalle Muhtarı Aziz Keskin, seçim öncesinde vaat olarak verdiği kütüphane sözünü, kendisine ait olan ve dedesinden kalmak bakkal dükkanını kütüphaneye dönüştürerek, tuttu. Dükkanın bir bölümü bakkal olarak kullanılırken, bir bölümü kütüphane olarak hizmet veriyor.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Çan ilçesinin Terzialan beldesi  Süle Mahalle Muhtarı olarak seçilen Aziz Keskin, seçim sürecinde seçmene kütüphane yapma sözü verdi.  Keskin, 130 haneli 400 nüfuslu Süle Mahallesi’nde dedesinden kalma baklan dükkanının bir bölümünü kütüphaneye çevirdi. Geçen 16 Haziran’da açılışı gerçekleştirilen Süle Mahallesi Kütüphanesi’nde bin 500 kitap bulunuyor. İnternet ve yazıcının da mevcut olduğu kütüphaneden öğrenciler ve vatandaş okumak istedikleri kitabı 15 gün boyunca alabiliyor. Öğrenciler aynı zamanda kütüphanede internetten de yararlanarak ödevlerini yapabiliyor.
7’nci sınıf öğrencisi Kürşat Yılmaz, kütüphanenin internetinin olmasının büyük bir avantaj olduğunu söyleyerek, “Genelde kütüphaneye kitap almaya geliyorum. Geldiğimde de oturup satranç oynuyorum. Kitap okumak çok güzel, çünkü kitap okumak bilgi veriyor. Kitap okumayı arkadaşlarıma da tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

İÇİN RAHATLIKLA ARAŞTIRMA YAPABİLİYORUZ
Çan İbrahim Bodur Lisesi 11’nci sınıf öğrencisi Büşra Demirci ise, “Sınav haftasında arkadaşlarımla birlikte ders çalışmaya da geliyoruz. Aynı zamanda kütüphanede internet de olduğu için rahatlıkla araştırma yapabiliyoruz. Köyümüzdeki kadınlar da okumalarını geliştirmek için gelip, kitap alıyorlar. İnsanların kendisini geliştirmesi açısından kitap okumalılar. Kelime haznesini büyütmek adına önemli bir şey” dedi.

İLK PROJEMİZ OLAN BU KÜTÜPHANEYİ HAYATA GEÇİRDİK
Babasının kitap okumayı çok sevdiğini söyleyen Mahalle Muhtarı Aziz Keskin, “Babam bize de kitap okuma sevgisini aşıladı. Ben de kitap okumayı severim. Evimizde de kendi çapımızda bir kütüphanemiz vardı. Kitap paylaştıkça güzeldir. Evde tozlu raflarda durmasının çok anlamı olmuyor. Muhtarlık seçimleri öncesinde kütüphane için bir proje düşündük. Dedemin 20 yıl önce kullandığı bu yer bakkal dükkanıydı. Atıl durumdaydı. Muhtarlığı kazanırsak, burayı kütüphaneye çevirecektik. Gençlerimizin kitap okumalarını, ders çalışmalarını, araştırma yapmaları için bu kütüphane ortamını hazırladık. Seçimleri kazandık. İlk projemiz olan bu kütüphaneyi hayata geçirdik. Kütüphanemiz 40 metrekarelik bir alanda. Kütüphanemizde her alana yönelik toplamda 1500’e yakın kitap var. Kitap eksikliğimiz var. Duyarlı vatandaşlardan kütüphanemize güncel kitaplar konusunda destek bekliyoruz. O yıllardan da bir kitap sevdası ve kütüphane ilgisi var. Gençlerimizin kendisini geliştirebilmesi için böyle bir ortam sağladık. İnşallah faydalı olur. Faydalı olduğunu da görüyoruz. Çan’dan, Terzialan’dan öğrenciler gelip, kütüphanede kitap okuyup, derslerini çalışabiliyorlar. Her yaştan kesime kütüphanemizden 15 günlük kitap veriyoruz. Okuyan 15 gün sonra geri getiriyor. Faydalı olabiliyorsak ne mutlu” şeklinde konuştu.
 
Nazif Cemhan Şen