Gökçeada Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çok Amaçlı Salonda Öğretmenler Günü Etkinliği kapsamında  ‘Adamın Hikayesi’ adlı gösteri düzenledi. Düzenlenen etkinlik saygı duruşunda ve İstiklal Marşı söylenmesi ile başladı.

Etkinlik kapsamında sahne alan ve Atatürk’ün sevdiği eserleri seslendiren ses sanatçısı Tunahan Öztürk’ün performansı beğeni topladı.
Etkinliğe Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Uğur Kalaalp, Gökçeada ADD Şube Başkanı Mustafa Satar, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmasını Gökçeada ADD Şube Başkanı Mustafa Satar yaptı. Yaptığı kısa konuşmada etkinliğe gelenlere teşekkür etti.
Açılış konuşmasından sonra kürsüye Zeytinliköy Özel Rum İlkokulu Müdiresi Paraskevi Berber davet edildi. Anneannesi ve Mustafa Kemal Atatürk arasında ki yaşanan bir olayı anlattı. Anlattığı olayda, “100 yaşında hala hayatta olan anneannem Paraskevi Gazari / Manya’nın hayatından bir kesit paylaşacağım. Anneannem Paraskevi genç kız iken Atatürk ün yaveri Ali Kılıç Beyin evinde 15 sene çalışmış ve Ulu Önder Atatürk ü Kılıç Ali Beyin evini ziyaretlerden birinde yakından tanıma fırsatına ermiştir. Paraskevi’nin işi kahve yapmak, masa kurmak, yemekleri masaya sunmak, toplamak, ayrıca kapıda misafir ağırlamaktı. Ablası Eleni’nin görevi ise  Kılıç Ali beyin hanımının odasını, gardarobunu ve hanımına bakmaktı. Ali Kılıç bey anneanneme hep: kızım, evladım olarak hitap ederdi. Haftada bir gün izinliydiler. Anneannem Kılıç Ali Beyin Yeşilköydeki evinde yaklaşık 15 sene hizmet verir.Kılıç Ali Beyin evinde düzenlemiş oldukları bir eğlence akşamı salon ile mutfak arasındaki küçük bölme aracılığıyla mutfak hizmetinde bulunan anneannem yemek ve içecekleri içeri salona aktarıyordu. Eğlence çok geç saatlere kadar sürdüğünden çok yorgun olduğunu hatırlıyor. Bir ara mutfağa gelen Mustafa Kemal Atatürk anneannemin ismini sorar. Kızararak, anneannem Paraskevi efendim, diye yanıtlar.  İki gün Kılıç Ali Beyin evinde misafir kalan Atatürk ün giysilerinin bakımını ve odasının bakımını anneannem üstlenmiştir. Dolayısıyla kendisine vermiş olduğu hizmetlerden dolayı anneanneme teşekkür ederek eline 1 altın verir. Bu senin olsun güzel rum kızı Paraskevi der. Anneannem Paraskevi Kılıç Ali beyin evinde çalıştığı seneler süresince biriktirmiş olduğu parayla İmbrozdaki anne ve babasının evini yeni baştan yaptırır” diye bilgi verdi.

Damla Şener Okdaş