Çan’ın Çomaklı köyünde yaşayan 56 yaşındaki emekli işçi Mehmet Bul(56) evinin bir bölümünü elinde bulunan eski tarım aletlerini kullanarak 'Osmanlı Torunu Müzesi'ni oluşturdu.

Evli ve 2 çocuk babası olan Mehmet Bul, Çan’ın Çomaklı köyünde bulunan evinin bir köşesini eski tarım aletleriyle oluşturduğu  'Osmanlı Torunu Müzesi'ne ayırdı. Bul, 15 yıl önce oluşturduğu müzeyi ziyaretçilere açtı.  Evin girişinde ilk olarak ziyaretçilerin karşısına dibek taşı, bulgur taşı, toprak kerpiç, su matarası, nohut, mısır kavurma kabı, orak, saban, ahşaptan yayık ayran yapma makinesi, elde kullanılan odun arabası, halı dokuma makinesi, terazi, elek, kürek, testi ve ahşap kaşıklar karşılıyor. Evin kapalı bir bölümünde ise gaz lambası, mataralar, fener, berberlerin yüz yıkamak için kullandığı kap, çivi, pense, çekiç, at nalı, ibrik, bakırdan kap, közle çalışan ütü, bıçak, radyolar, teypler, daktilo ve plak gibi aletler, ziyarete gelen vatandaşlara nostaljik bir an yaşatıyor.  'Osmanlı Torunu Müzesi'nde 500'e yakın eser yer alıyor.

ZİYARETÇİLER, İÇERİYE GİRİNCE İNANAMIYOR
Mehmet Bul, ziyaretçilerin çok şaşırdığını söyleyerek, "Tarım üzerine geçmişte kullanılan tüm ürünleri burada topluyoruz. Yeni nesillere aktarmak istiyoruz. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Ziyarete gelenlere müzemizi ve içindeki geçmişi anlatıyoruz. Ziyaretçiler, içeriye girince inanamıyor. Taş evin girişinde evin doğallığını bozmadan bu müzeyi hazırladık. Bu müzede geçmişte ve günlük hayatta kullanılan çocuklarımızın ve gençlerimizin bilmediği tarım aletlerinin kullanıldığı ürünler yer alıyor" dedi.
 
Arzu Baladur