Çanakkale’nin tek manda çiftliğini kurdu, ilgi yoğun

 Köy ortamında kurulan çiftlikte her gün sağılan sütten yağ, peynir, yoğurt ve kaymak yapılıyor. Doğal ortamda yapılan bu ürünlere vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, manda kaymağının kilosu 100 TL’den sipariş üzerine yapılıyor.
 
Yıllar önce hemen her evde manda bulunuyordu. Büyüklükleri ve güçlü olmaları ile tanınan mandalarla aynı zamanda çiftçilik de yapılıyordu. Mandalar asıl sütlerindeki yağ oranı ve kalitesi ile biliniyor. Son yıllarda bakımları ve masraflarının yüksek olması nedeniyle azaldı. Artık sayıları çok az. Bazı bölgelerde ise hiç bulunmuyor.

ÇİFTLİĞİNİ KURDU
Merkeze bağlı Kumkale Köyü’nde  yaşayan Ulaş Orta, manda sütüne olan talebi görünce çiftlik kurmaya karar vermiş. Çanakkale’nin ilk ve tek olarak manda çiftliğini kurdu. Şu anda çiftlikte 50 civarında manda bulunuyor. Çiftlikten her gün elde ettiği sütten peynir, tereyağı, yoğurt ve kaymak yapıyor. Manda sütünden yapılan ürünlerin tadını bilenler ve bu ürünlerin tadına bakanlar çiftliğe yoğun ilgi gösteriyor.
Çanakkale’nin ilk ve tek manda çiftliği olma özelliği taşıyan çiftlikte hiçbir katkı maddesi koymadan tamamen doğal olarak süt ve süt ürünleri elde ediliyor. Manda peyniri kilosu 40 TL, manda yoğurttu kilosu 20 TL, manda tereyağı ise 70- 80 TL, manda kaymağı ise kilosu 100 TL’den satılıyor.
Çiftlik hakkında bilgi veren Çanakkale Manda Çiftliği sahibi Ulaş Orta, “Çanakkale’nin ilk ve tek manda çiftliğidir. Şuanda 50 ‘ye yakın manda var ve her gün doğumlar olduğu için değişin bir sayı olmaktadır. Manda sütüne şuanda yoğun bir ilgi var. Manda sütünün tadını bilenler özellikle yoğun ilgi gösteriyorlar. Manda sütü, manda yoğurdu, manda kaymağı, manda peyniri yapıyoruz. Sadece Çanakkale geneline dağıtım yapıyoruz. Açık süt olarak veriliyoruz fabrikasyona girmedik. Manda sütünün litresini 10 TL’den satıyoruz. Manda sütünün içinde yüksek oranda kalsiyum var. Genelde çocuklar ve astım hastası olanlar içiyor. Yoğurt ve kaymağı çok kaliteli olduğu için vatandaşlarda çok talep ediyor. Manda peyniri kilosu 40 TL, manda yoğurttu kilosu 20 TL, manda kaymağı özel sipariş üzerine yapıyoruz. Yaptığımız ürünler doğal olduğu için kısa sürede bozulmaya uğrayabilir. O yüzden sipariş üzerine yaptığımız kaymak en az on gün durabilir daha sonra tadında bozulma meydana gelir. Evde nasıl kaymak yapılıyorsa bizde aynısını yapıyoruz. Fiyatı ise kilosu 100 TL, manda tereyağı ise 70- 80 TL arasında fiyatı var” dedi.

Damla Şener Okdaş