Biga TSO “Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni” T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun teşrifleri ile yapıldı.
 
Biga Ticaret ve Sanayi Odası, 2017 ve 2018 mali yıllarının değerlendirmesinde Biga’da yüksek düzeyde kurumlar ve gelir vergisi ödeyen üyeleri ile ihracat yapan, yüksek düzeyde istihdam sağlayan üyelerini, Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi arasında yer alan üyelerini ve Oda üyeliğinde 30 yılını dolduran üyelerini 20 Kasım 2019 tarihinde Biga’da düzenlenen törenle ödüllendirdi.
 
Biga’da bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül törenine başta Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Çanakkale Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları-Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Sedat Murat, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bünyamin Bacak, Biga Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ertuğrul Bilgücü, Çanakkale Defterdarı Alpay Ekici, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Polat, Çalışma ve İş Kurumu Çanakkale İl Müdürü Ali Çalışkan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı T.Selçuk Semizoğlu, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Çetin, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Biga Ziraat Odası Başkanı M.Güray Ergün, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sait Tanur, Biga Lokantacılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Emin Aktaş, TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Orçun Oktay, tarım ve hayvancılık birliklerinin yöneticileri, sendika başkanları, il genel meclisi ve belediye meclis üyeleri, oda ve borsa mevcut ve önceki dönemlerin yöneticileri, siyasi partilerin başkan ve yöneticileri, kamu ve özel sektörün yöneticileri ve temsilcileri, Oda üyeleri ve basın mensupları katıldı.
 
Başarılı işletmelerin ödüllendirildiği programın açılışında bir konuşma yapan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, “2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazanan A Milli Futbol Takımımızı tebrik ediyoruz. Başta Şenol Güneş olmak üzere, teknik heyeti, yöneticileri ve emeği geçen herkesi kutluyoruz. Bizlere bu gururu yaşattıkları için kendilerine sonsuz teşekkürler ediyoruz. Sizleri çok özel bir yerde Biga’da ağırlamanın kıvancı içindeyiz. Sizi Anadolu’nun sıradan bir ilçesinde ağırlamıyoruz. Burası, Güney Marmara’nın adeta parlayan yıldızı. Burası, hayvancılığın iftihar bölgesi, Türkiye’nin Hollandası. Burası, tarımsal üretimde kabuğunu kırmış, kalıbına sığmayan bir yer. Burası, sadece Türkiye çapında değil, dünya çapında markalar çıkaran bir yer. Burası, Türkiye’nin mobilya, demir çelik, madencilik, enerji gibi sektörlerinin en parlak isimlerine ev sahipliği yapan bir yer. Bir atasözü der ki: “Ön teker nereden giderse, arka teker de oradan gider”Önden dev sanayi kuruluşlarının zirveye gittiği bu yolda arkadan da e-ticaret internet mobilya satışı, gıda, un ve yem sektörü, kümes hayvancılığı gibi birçok sektör de devleşerek geliyor. Böyle bir yerde biraz sonra, Biga ekonomisine katkı sunan üyelerimizi ödüllendireceğiz. Yani dolayısıyla Çanakkale ve Türkiye ekonomisine değer katanları ödüllendireceğiz. Çünkü, marifetin iltifata tabi olduğunu biliyoruz. Sizlere böylesi güzel bir günde, yapılan güzel işlerden, geleceğe dönük güzel beklentilerimizden söz etmek istiyorum. Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 3 yıldır yeni hizmet binamızdayız. Her geçen gün daha güçlü bir oda, daha etkin bir oda, üyelerimize ve Biga’mıza daha yararlı hizmetler veren bir oda yolunda ilk günkü heyecanla ilerliyoruz. Bizler ticaret ve sanayi erbabı olarak, Türkiye’mizin 2023 vizyonuna uygun olarak yatırımların ve istihdamın artması, ticaretin gelişmesi, ihracat hacminin büyümesi; özet olarak ülkemizin kalkınması, vatandaşlarımızın daha rahat bir ortamda faaliyetlerini sürdürerek, gelişmiş ülke standartlarına ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Biga, girişimcilik kültürünün var olduğu bir coğrafya. Odamız adeta bir girişimci fabrikası. 2013 yılından bu yana KOSGEB ve İŞKUR ile birlikte yaptığımız 27 eğitimde 560 girişimci ile iş dünyasına önemli katkılar sağladık.
TOBB Çanakkale Genç ve Kadın Girişimciler kurullarımızı da oluşturduk ve başarılı çalışmalara imza atıyorlar. Biga’daki sanayi yatırımları gün geçtikçe artıyor. Biga bir cazibe merkezi. Bugün, 1 ve 2 no.lu küçük sanayi sitelerimizde 1500 kişi istihdam edilmekte. 3 no.lu küçük sanayi sitesi ve Ticaret Borsamız tarafından Çanakkale yolu üzerinde yeni bir zahireciler sitesi kurulması çalışmaları da devam etmekte. Göktepe Köyünde yapılmakta olan yeni ve modern zahireciler sitesinin temeli bugün zatı âlileriniz tarafından atıldı. Bigamıza ve bölgemize hayırlı uğurlu olsun. Deri işleme sanayicilerimize uygun bir yer belirlenmiş durumda. Biga Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 40’ın üzerinde fabrika faaliyette. Yatırımlar hızla tamamlanıyor ve uzun süredir yatırımcıların arsa taleplerini karşılayamıyoruz. Bu nedenle, Biga Organize Sanayi Bölgesi’ne genişleme sahası dahil edilmiş durumda. Bununla ilgili idari ve teknik süreçler devam ediyor. Biga’nın önemli tarihi ve turistik zenginlikleri de bulunuyor. Parion antik kenti. Priapos antik kenti harabeleri. Granikos savaş alanı. Nilüfer gölü. Mavi bayraklı plajları ve şifalı termal suyumuz ve kaplıcamız da mevcut. Kırsal turizme uygun köylerimiz ve daha pek çok alan. Yapacağımız tanıtım faaliyetleri ile bundan böyle ülke turizminden daha fazla pay almayı arzu ediyoruz. Biga, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin güzide eğitim birimlerine ev sahipliği yapıyor. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1994’ten bugüne, yedi bölümde 5800’ü aşkın öğrenciye hizmet veren ve önemli iş insanlarını yetiştirmiş bir kurum haline geldi. Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne bağlı iki bölümde 812 öğrenci ile eğitim öğretim hayatına devam edilmekte. Biga Meslek Yüksekokulu da 20 programda 1600’ü aşkın öğrencisi ile Ağaköy yerleşkesindeki yeni binasına geçmeyi bekliyor. Ağaköy yerleşkesi toplam iki fakülte, bir meslek yüksekokul ve 8500’e yaklaşan öğrenci sayısına sahip, farklı yatırımları çekebilecek ve gelişme potansiyeline sahip büyük bir üniversite kampüsü olmaya adaydır. 1915 Çanakkale Köprüsü yükselmeye başladı. Köprümüzün inşaatı hızla ilerliyor. Kadim İpek Yolu bu köprü ile kesintisiz hale gelecek ve adeta yeniden canlanacak ve hayat bulacak. Bu bağlantı yakın ve uzak çevresine önemli katkılar sunmaya şimdiden başladı bile… Allah bitirmeyi ve Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında 2023 yılında hizmete girmeyi nasip etsin inşallah… Bu ve benzer birçok projenin mimarı Türkiye Cumhuriyetimizin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye buradan şükranlarımızı ve selamlarımızı sunuyorum. Allah, yar ve yardımcısı olsun. Başta AK Parti Grup Başkan vekili Sayın Bülent Turan’a ve Çanakkale Milletvekillerimizin tümüne Bigamız ve bölgemiz için yapmış oldukları çalışmalardan dolayı şahsım ve iş dünyamız adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“ÜRETİM YOKSA KALKINMAK HAYALDİR”
Doğan konuşmasının devamında da, “Üretemediğiniz taktirde, sadece tüketici olarak kalırsınız. Bugün şartlar üretmek ve yatırım yapmak için zorlaşsa da, maliyetler katlansa da, üretmekten başka şansımız yok. En büyük pazarımız başta Almanya olmak üzere AB ekonomisi küçülmeye devam ederken; verilecek destekler ile ihracat alternatif rotasını bulacak, katma değeri daha yüksek ürün ihracatı artarken, ihraç pazarlarımızda da genişleme mümkün olacaktır. Biga’nın daha fazla gelişmesi, kalkınması, büyümesi için yapılması gerekenler var. Biga’nın Tarım ve hayvancılığının daha da gelişmesi istiyoruz. Bunun için sulama kanallarının ıslahı ve eksik barajların tamamlanmasını bekliyoruz. Desteklerin daha fazla artmasını istiyoruz. Biga’nın sosyal, kültürel, bilimsel ve ekonomik yönden daha da büyümesini arzu ediyoruz. Bunun için Biga Üniversitesi’nin kurulmasını istiyoruz. Biga’nın Organize Sanayi’sinin daha etkin olmasını istiyoruz. Bunun için doğalgaz sorunun halledilmesini bekliyoruz. Biga’nın Yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığında daha iyi bir halde olmasını istiyoruz. Bunun için Karabiga’ya yeni bir liman yapılmasını bekliyoruz. Deniz yoluyla birlikte demiryolu da istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, 2017 ve 2018 yılları kazançları üzerinden yüksek düzeyde vergi ödeyen, ihracat yapan, yüksek düzeyde istihdam sağlayan, İSO 500’e giren ve oda üyeliğinde otuz yılını dolduran üyelere ödülleri takdim edildi.
 

 


Kaynak: Haber Merkezi