Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi" kapsamında desteklenen ve Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile işbirliği halinde yürütülen "Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer" projesi kapsamında "Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu" ve "Sağım Kaplarında Dezenfeksiyonun Önemi" konulu metod demonstrasyonunun dördüncüsü Ezine İlçesi Pazar köy 'de bulunan Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran' a ait Sanen keçi işletmesinde gerçekleştirildi.
 
Küçükbaş hayvanlarda (koyun ve keçi) süt üretiminde hijyen sağlanarak, hastalıklardan korumak, sağlıklı, kaliteli ve güvenilir süt elde etmek amacıyla İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen demonstrasyonlara; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Aynur Konyalı ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Yonca Yüceer ve Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran ile çiğ süt üretimi yapan yetiştiriciler katıldı.
 
Metod demonstrasyonu;  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Halil Rıfat Anıl ve Ziraat Mühendisi Zübeyde Yurt tarafından gerçekleştirildi. Demonstrasyon sırasında doğru sağım teknikleri, sağım öncesi, sağım sırası ve sağım sonrasında uyulması gereken dezenfeksiyon kuralları ile sağım ekipmanlarının temizlik ve dezenfeksiyonu, sağım kaplarının hijyeni, doğru saklama koşulları, yetiştiriciler tarafından kolaylıkla yapılabilir olan PH metre kağıt testi ile gizli mastitis testinin yapılması gösterildi.
 
Demonstrasyon uygulamasından önce konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ konuşmasında özetle; Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer Projesini İl Müdürlüğümüz, Onsekiz Mart Üniversitemiz ve Damızlık Koyun Keçe, Yetiştiriciler Birliği ile birlikte yürüttüklerini, bu projenin bir yayım projesi olduğunu,  Gıda üretiminde sağlıklı ve kaliteli üretimin önemli olduğunu, sütün çevre şartlarından hemen etkilendiğini ve mikrobiyolojik kalitesinin kısa sürede bozulduğunu için sağım öncesi ve sağım sonrası hijyenin önemli olduğunu, çiğ sütte gıda kodeksine uygun üretim yapmak için bu tür eğitimlerin gerekli olduğunu,  uygulanan eğitim-yayım projesi ile üreticilerimizin sağım hijyeni konusunda eğittiklerini, sütün ve süt ürünlerinin tüketiciye sağlıklı ve güvenli bir şekilde sunulması gerektiğini, Sütteki kaliteyi arttırmak için Somatik hücre ve bakteri sayısını kabul edilebilir değerlerin altında tutmamız gerektiğini" söyledi.
 
Prof. Dr. Aynur Konyalı "Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu", "Sağım kaplarında dezenfeksiyonun önemi" konularında, Prof. Dr. Yonca Yüceer "Sağılan Sütün Soğuk Zincirle Muhafaza Edilmesi, "Sütteki Mikrobiyel Yük" konularında ve Doç. Dr. Ferhan Savran ise "Güneş Paneli ile Makineli Mobil Sağım Sistemi"  hakkında teknik bilgiler verdiler. Ayrıca demonstrasyon sonunda katılan her yetiştiriciye kendi işletmelerinde de uygulayabilmeleri için ücretsiz olarak PH metre kağıt testi ve dezenfeksiyon için daldırma kabı dağıtımı yapıldı. Demonstrasyon sonucunda küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin, sağım dezenfeksiyonu yapmayı benimseyerek, canlı bakteri ve somatik hücre sayısı azaltılmış, ilaç kalıntısı olmayan hijyenik süt elde etmeleri ve sağılan sütleri soğuk zincirde saklayarak diğer yetiştiricilere örnek olmaları bekleniyor.
 


Kaynak: İHA