Merkezde bulunan konutların sahiplerine Çanakkale Belediyesi tarafından peş peşe katkı payı ile ilgili tebligatlar gidiyor. Halk arasında “Kaldırım vergisi” olarak bilinen bu paylar 200 ile 5 bin TL arasında değişiyor. Birçok vergi ile beli bükülen vatandaşlar,  bir de kaldırım vergisi eklenince isyan bayrağını çekti.
 
Belediyeler cadde ve sokaklarda yaptığı kaldırım, yol ve altyapı gibi çalışmalarının giderlerini güzergahta bulunan konut sahiplerine ödetiyor.  “Yol Harcamalarına Katılma Payı" halk arasında "Kaldırım vergisi" olarak biliniyor. Yeni yol açılması veya mevcut kaldırımların sökülüp yeniden düzenlenmesi gibi işlerde yapılan harcamaların tahsiline, gayrimenkul sahipleri de dahil ediliyor. Buna göre işleme konu olan yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden meclis kararı ile "Kaldırım vergisi" alınıyor.
Alınacak bedelin hesaplanmalarında kullanılan maliyet, işler hangi ihale usulü ile yapılmış olursa olsun, birim fiyatlar ve rayiçlere göre hesaplanan bir bedel konut sahiplerine ödetiliyor.

SEÇİMDEN SONRA TEBLİGATLAR YOLA ÇIKTI
Şehir merkezinin bir çok bölgesinde yeni yeni yollar yapıldı, kaldırımlar yenilendi ve bakım onarım çalışması yapıldı. Bu çalışmaları yapan Çanakkale Belediyesi, çalışmalardan doğan maliyetin bir bölümünü kaldırım vergisi olarak ev sahiplerini borçlandırdı. Bu borçlar daha önce gönderilmesi gerekirken, geçen yerel seçimler dolayısı ile gönderilmediği belirtildi. Yerel seçimler geçince belediye peş peşe kaldırım vergisi tebligatlarını ev sahiplerine gönderdi. Bir çok vergi ve artan fiyatlar ile zor durumda kalan vatandaşlar, kaldırım vergisi ile isyan etme noktasına geldi. Son günlerde birçok kişi aldığı tebligatlar nedeniyle isyan etti. Maliyetlerin neye göre çıkarıldığını bilmeyen vatandaşlara 200 TL ile 5 bin TL arasında maliyetler çıkartılmış. Hata bazı vatandaşlara farklı farklı maliyetler çıkartılmış. Evin bir cephesi için farklı, başka bir cephesi için ise farklı iki kaldırım vergisi oluşturulmuş.

BU ZORBALIĞA DUR DİYELİM
Kaldırım vergisinin gereksiz olduğunu gören vatandaşlar, belediyenin kendi açığını kapatmak için böyle bir yola başvurmasını eleştirdi. “Bir yol yapılırken yolun altı yolun üstü diye iki kere ayrı ayrı para almak yanlış” diyen vatandaşlar, vatandaşların cebinden para çıktıktan sonra belediye hizmeti diye lanse edilmemesini istedi. Vatandaşlar özellikle son yıllardaki maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirterek, bir de belediyenin böyle bir maliyet çıkarması ile daha da zor duruma düştüklerini aktardı.

Mehmet Güler