Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen Çanakkale Şubesi tarafından yapılan zamlara, emeklilerin maaşında düzenlemeye gidilmesi hakkında basın açıklaması yapıldı. Düzenlenen açıklamada konuşan DİSK Emekli-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yusuf Ertürk, “Emekli aylık ve gelirleri asgari ücretin altında olmamalıdır. Bunun için yasal düzenleme yapılmalıdır, zamlar karşısında eriyen aylık gelirlerimiz acilen telafi edilmelidir. Emekli aylıklarımız hedeflenen enflasyon oranında değil gerçek oranında artırılmalıdır. Milli gelir artışından emekliler payını almalıdır. Vergideki adaletsizliğe son verilmelidir” dedi.

Ekonomik krizle birlikte emeklilikler yapılan zamların bellerini büktüğünü ve ekonomik olarak geçim sıkıntısı çekiyorlar.
Yaptıkları açıklamada konuşan DİSK Emekli-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yusuf Ertürk, “Son aylarda ulaşımdan elektriğe, doğalgazdan çaya, şekere üst üste zamlar yapılmıştır. Evlerimize gelen faturalar % 8 değil en az % 50 zamlanmıştır. Ekonomik krizle birlikte zamlar belimizi bükmekte ve geçinememekteyiz. Krizin faturası biz emekçilere kesilmektedir. Devletin topladığı vergilerin dörtte üçünü emekçiler ödemesine karşın bir avuç azınlık tüm gelirlerimizin dörtte birini almaktadır. Emekliden, işçiden, emekçiden çalan hükümet zenginlerin milyarca liralık vergi ve sigorta prim borçlarını bir kalemde silip alt edebilmektedir. Bu ülkenin inşasına alın terini geçmişte döken, 12 milyon emeklimiz açlık sınırında yaşamaktadır. Emekli aylık ve gelirleri yetersiz ve adaletsizdir. Emeklilerin büyük bir bölümü asgari ücretin altında emekli aylığı almaktadır. Krizden çıkmanın yolu zamlar ve vergiler değildir. Krizi doğuran neo-liberal, rantçı politikalardır. Krizden çıkmanın yolu emeğe saygı alın terimizin karşılığının ödenmesi demokrasi ve barış ikliminin tesisinden geçmektedir. Demokrasi ve adalet gerçekleşmeden yurdumuza refah ve huzurun gelmesi olanaklı değildir.
Emekli aylık ve gelirleri asgari ücretin altında olmamalıdır bunun için yasal düzenleme yapılmalıdır, zamlar karşısında eriyen aylık gelirlerimiz acilen telafi edilmelidir, emekli aylıklarımız hedeflenen enflasyon oranında değil gerçek oranında artırılmalıdır, milli gelir artışından emekliler payını almalıdır, vergideki adaletsizliğe son verilmelidir, çok kazanandan çok vergi alınan, asıl olarak karın, rantın vergilendirilmesine dayanan bir vergi sistemi kurulmalıdır. DİSK'in görüşleri yoksulluğa adaletsizliğe karşı insan onuruna yakışan aş iş özgürlük ve adalet mücadelesidir. Disk Emekli Sen her zaman her yerde demokratik hak özgürlük mücadelesinden vaz geçmeyecektir. Aralık ayında asgari ücret görüşmelerinde devam eden toplu sözleşme süreçlerinde sokaklarda meydanlarda olacağız. DİSK Emekli Sen olarak Çevre ve Doğa talanına dur diyoruz. Çocuklarımıza sağlıklı yaşam temiz bir doğa bırakmak sorumluluğumuzdur diyor, çevre talanına neden olan sömürü sistemine karşı mücadele bayrağımızı yükseltmeye çağırıyoruz. İlimizdeki tüm emekli arkadaşlarımızı Sendikamız Disk Emekli Sen de örgütlenmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Bugün için bizleri ezen egemen sınıfa ve onun siyasi iktidarına son sözümüz şudur. Bugün feryat eden bizlerin sesine kulak tıkarsanız seçim sandıklarında sizleri tarihe gömecek fermanı da yazmasında biliriz” dedi.

Bünyamin Nami Tonka