Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, akciğerine badem kaçan 2 yaşındaki bebek 1 saat süren operasyonla kurtarıldı. Bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Olay, geçtiğimiz günlerde Bayramiç’te meydana geldi. 2 yaşındaki ismi verilmeyen kız çocuğunun anne ve babası nefes alamadığını gördü. Aile bebeklerini  hemen Bayramiç Devlet Hastanesi’ne  götürdü. Sağlık durumu kritik olan bebek, hemen  ÇOMÜ Tıp Fakültesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ameliyata alınan 2 yaşındaki bebek, 10 kişilik ekip tarafından yapılan 'Bronkoskopi' yöntemiyle tedavi edilmeye başlandı. Bir saat süren operasyon ile bebeğin soluk borusundan geçip, akciğerine ulaşan badem parçası çıkarıldı.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timuçin Alar, "Bebek badem yerken morarıyor. Öksürük krizine tutuluyor. Bayramiç'te götürüldüğü poliklinikte çocuk hekimi akciğerlerine badem parçası kaçabileceği şüphesiyle bizim hastanemize sevk ediyor. Pediyatri bölümü incelemelerini yapıyor. Tomografisini çekiyor. Çocukta hırıltılı solunum var ve rahat değil. Biz de bunun üzerine, 'Bronkoskopi' yöntemiyle yani ameliyatsız hastayı ağzından uyuşturarak demir boruyla girip, baktık. Bademi gördük. Onu parça parça çıkardık. Çocuğumuz şu anda yoğun bakımdan çıktı. Sağlık durumu iyi" dedi.

3 YAŞ ALTINA KURUYEMİŞ VERMEYİN
Doç. Dr. Timuçin Alar, küçük yaştaki çocukları kuruyemiş verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “3 yaş altı çocuklar, özellikle oyuncak tarzı bu tür şeyleri ağızlarına götürüyorlar. Anneler, babalar ağızlarında diş var diye güveniyor ama güvenmesinler. Özellikle kuruyemiş. Kesinlikle çocuklara kuruyemiş vermeyin. Bunu çiğneyemez, yutamaz. Çocuk yemek yerken, koşar, şarkı söyler, güler, ağlar. Ağzında lokma olduğunu unutur. Bunu aspire eder. Sadece kuruyemiş için değil, bunlar katı cisimler. Bunlara dikkat etmek lazım. Yanında olmak lazım" şeklinde konuştu.

Nazif Cemhan Şen