Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, 11 milyon fidan kampanyasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Demirci, “Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak bize de 250 bin fidan tahsisi yapılmıştı. 250 bin fidanı 205 bini Çanakkale ilinde, 45 bin fidanda Keşan’da. 205 bin fidanı Çanakkale genelinde 41 farklı noktada dikeceğiz” dedi.
Geçtiğimiz aylara da Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nde Refik Ulusoy’dan boşalan koltuğa Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcı Enver Demirci atandı. Orman Bölge Müdürü Enver Demirci kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Demirci kahvaltıdan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci,  11 kasımda gerçekleşecek olan 11 milyon fidan dikimiyle ilgili Çanakkale ayağı ile bilgi vererek, “Gelir gelmez dedik ki burada zaten belirli bir diyaloğumuz var ama buna daha iyi nasıl geliştiririz, basına daha iyi nasıl yardımcı oluruz, işlerini daha nasıl kolaylaştırırız noktasında arkadaşlarımızla değerlendirdik. Öncelikle tanışmayı arzu ettik. 11 Kasım Türkiye genelinde 81 ilde 2023 lokasyon da 11 milyon fidan dikim etkinliği var. Bu etkinlik neredeyse uluslararası bir yetkinlik kazanma noktasına geldi. Başta sayın bakanımız ve genel müdürümüzün bu konuya ciddi destek vermesi sayesinde. Bununla alakalı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak bize de 250 bin fidan tahsisi yapılmıştı. 250 bin fidanı 205 bini Çanakkale ilinde, 45 bin fidanda Keşan’da. 205 bin fidanı Çanakkale genelinde 41 farklı noktada dikeceğiz. Tüm ilçeler buna katılıyor. Bugünkü toplantımızın amaçlarından biri bakanlığımız tarafından düzenlenen Türkiye’de  81 ilde eş zamanlı olarak yapılacak olan 11 Kasım 2019 tarihinde 81 ilde 11 milyon fidan dikme etkinliğinin kamuoyuna duyurulması. Bununla alakalı Çanakkale ilimizde de 41 ayrı lokasyonda, 205 bin fidan dikimi gerçekleştiriyoruz.  Çanakkale il merkezinde de Kemel köyünde 11 Kasım 2019 tarihinde saat 11.00’da sayın valimizin katılımıyla bir dikim etkinliği yapılacak. Sizlerin aracılığıyla tüm Çanakkaleli hemşerilerimizi bu dikim etkinliğine davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇANAKKALE İLİNDE 52 ORMAN YANGINI MEYDANA GELDİ
Çanakkale genelinde bu yıl meydana gelen yangınlarla ilgili açıklamalarda bulunan Enver Demirci, “2019 yılında Çanakkale ilinde 52 orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda 220 hektarlık orman alanı zarar gördü. Bu yangınlarda zarar gören alanların tamamı yılı içerisinde ormancılık tekniği açısından yapılması gereken tüm işlemler yapılmış olup, tekrar eski haline getirmek için tüm çalışmalar başlatıldı. Bu yanan alanların kesinlikle imara açılamamıştır, açılmayacaktır. Bundan sonrada böyle bir şeyin olması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

GELİBOLU’DA ÇIKAN  YANGINLARDA DA BU TEKNİĞE BAŞVURDUK
Enver Demirci, karşı ateş yöntemiyle yangın söndürme ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Karşı ateş yöntemi orman yangınlarıyla mücadelede ormancıların kullandığı bir tekniktir. Bunu sık sık, özellikle büyük yangınlarda biz bu tekniğe başvururuz. Ama bunun hepsinin kamuoyuna duyurma gibi bir konumuz olmuyor. Bu sene İzmir’de gündeme gelen olayda tamamen orada ki tecrübeli bir arkadaşımızın büyük bir yangını önleme noktasında yapmış olduğu bir çalışmaydı. Gelibolu’da çıkan  yangınlarda da bu tekniğe başvurduk. Muğla özelinde çıkan yangınlarda da özellikle Dalaman-Göcek yangınında da yine karşı ateş yönetimine başvurularak yangının büyümesi önlenmiştir.  Yanan alanlar bildiğiniz gibi anayasa gereği yılı içerisinde tekrar ağaçlandırılmaktadır. Sadece yanan alanlar değil, bozuk sahaların iyileştirilmesi, yaşlı ormanların gençleştirilmesi ve ormana katılan yeni arazilerinde ormanlaştırılması maksadıyla Çanakkale ilinde de her yıl düzenli bir çalışma yapılamaktadır. Çanakkale’de bulunan fidanlığımızda yılda 3 milyon fidan üretilip bunun 2.5 milyonu her yıl Çanakkale’de dikilmektedir” dedi.
 
Nazif Cemhan Şen