Belediye meclisinde CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt’u sessiz boru nedeniyle susturmasının ardından iki parti arası açıldı. Bir biri ardına gelene açıklamalar nedeniyle Millet İttifakı’nın iki ortağı uzaklaştı. Bu olayın hemen ardından CHP İl Başkanlığı’nın Demokrat Parti’yi (DP) ziyaret etmesi “yeni ortak DP mi” sorusunu akıllara getirdi.
 
Bilindiği gibi geçen yerel seçimlerde İYİ Parti Çanakkale merkezde aday çıkartmayıp CHP’nin adayı Ülgür Gökhan’ı desteklemişti. Şimdiye kadar aralarında sus sızmayan iki ortağın arasını su sesini daha az duyuran ve adına sessiz denilen boru girdi. Bu ayın belediye meclis toplantısında İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt, inşaatlarda zorunlu hale getirilen sessiz borudan ortaya çıkan yanlışları anlatmak istedi. Başkan Gökhan’ın buna izin vermemesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Toplantının hemen ardından hem Kunt hem de İYİ Parti İl Başkanlığı tarafından Başkan Gökhan’ı ağır eleştiren açıklamalar yapıldı. Bu olay burada da kalmadı.
 
Önceki gün de yine eleştiriler İYİ Parti’den geldi. Partinin kuruluş yıldönümü için düzenlenen basın toplantısında konu dönüp dolaşıp boruya geldi.  Üzerine “sessiz “ yazısı yazan boruyu eline alan Kunt,  belediye meclisinde anlatamadığını bu toplantıda anlattı ve Gökhan’ı eleştirdi. Gökhan’ı sadece Kunt değil partinin diğer kurmayları da eleştirdi.
 
CHP CEVAP VERDİ
 
Bu açıklama ve eleştirilerin hemen ardından karşı cevap da CHP İl Başkanlığı’ndan geldi. Yazılı bir açıklama yapan CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan da İYİ Parti ekibini eleştirdi. İttifakın önemin e de değinen Güneşhan,  İYİ Parti’nin ortaya attığı iddiaları da yalanladı.

Güneşhan’ın açıklaması şöyle; “5 Kasım 2019 tarihinde İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Rıdvan Uz, il Başkanı Sayın Selahattin Yıldızlar, İlçe Başkanı Sayın Necati Gapran ve Belediye Meclis Üyeleri, İYİ partinin 2. kuruluş yıldönümü nedeniyle il binasında bir basın toplantısı düzenlemişlerdir. İyi Parti Cumhurbaşkanlığı, Genel ve Yerel seçimlerde ittifak yaptığımız bir siyasi partidir. Millet İttifakı olarak güçlerimizi birleştirerek girdiğimiz bu seçimlerde hem yerelde hem de genelde çok başarılı sonuçlar aldık. Genel merkez düzeyinde olduğu gibi yerel örgütler olarak da son derece uyumlu çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. İnanıyoruz ki; İYİ Parti Türk siyasetinde önümüzdeki yıllarda çok daha önemli noktalarda yer alacaktır. Özellikle ülkemizde demokrasinin yerleşmesinde ve gelişmesinde, idari yapımımızın tekrar demokratik parlamenter sisteme dönüşmesinde ve ülkemizin içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulmasında son derece önemli görevler üstlenecektir. İyi Parti ile bundan sonra da ittifak yapmaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim İYİ Parti ile ilişkilerimizin bozulmasını isteyen birçok kesim var ama hiç kimse heveslenmesin, hayalleri hiçbir zaman gerçek olmayacaktır, bu değirmene su taşımaya çalışanlar başarılı olamayacaktır.

2. Kuruluş yıl dönümü nedeni ile düzenlenen bu basın toplantısında Sayın Rıdvan Uz kentimizi 17 yıldan beri son derece başarılı bir şekilde yöneten Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan ile ilgili son derece haksız ve maksadını aşan eleştirilerde bulunmuştur. Belediye başkanımız Sayın Ülgür Gökhan 17 yıllık belediye başkanlığı dönemi içerisinde almış olduğu tüm kararları katılımcı bir anlayışla, belediye meclis üyelerinin görüşlerini alarak, meslek odalarına, kent konseyine, muhtarlara, ilgili kurum ve kuruluşlara danışarak, yani ortak bir akılla almıştır. Hiçbir kararı tek başına almamıştır. Böyle bir katılımcı, kapsayıcı bir anlayış içerisinde olmasaydı her seferinde artan bir oy yüzdesi alarak belediye başkanı seçilemezdi. Son yerel seçimlerde de ittifak partinin adayı olamazdı. Çanakkale halkı desteklediği ve temsilcisi seçtiği kişiyi iyi irdeler, takip eder, bizim en önemli jürimiz halktır.
2. Kuruluş yıl dönümü nedeni ile yapılan bu basın toplantısında gönül isterdi ki Genel Başkan Yardımcısı Sayın Rıdvan Uz 17 yıllık AKP iktidarı ve tek adam rejiminin ülkeyi ne hale getirdiğinin bir değerlendirmesinin yapsın. Bunu çok arzu ederdik, ancak tek bir kelime dahi etmedi.
Yine bu basın toplantısında İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Sayın Burak Kunt da sessiz boru ile ilgili kamuoyunu yanlış bilgilendirerek gerçekleri çarpıtmıştır. Öncelikle şunu belirtelim Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan İYİ Parti belediye meclis üyesi Burak Kunt’a meclis gündemi içerisinde görüşülen sessiz boru maddesiyle ilgili söz vermiştir. O da konu ile ilgili görüşlerini özgürce açıklamıştır.
Çanakkale Belediye Meclisi 2017 yılında Makine Mühendisleri Odası’nın önerisi ile Çanakkale’deki inşaatlarda sessiz boru kullanılmasına dair meclis kararı almışlardır. O günden bugüne kadar da Çanakkale’de inşaatlarda sessiz boru kullanılmaktadır. Kullanılan bu sessiz borular özellikleri itibari ile haksız bir rekabet yaratıyorsa bunun şikâyet edileceği makam Çanakkale Belediyesi değildir. Şikâyet makamı Rekabet Kurulu veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Çanakkale Belediyesi bundan sonra da Çanakkale’deki yapılacak inşaatlarda sessiz boruların kullanılmasına dair kararına devam edecektir. Siyasi hevesini gördüğümüz ve anlayışla karşıladığımız Sayın Burak Kunt arkadaşımız kendi ticareti ile belediye meclis üyeliğini birbirine karıştırmaktadır. Ancak meclis üyeliği kendi ticari kaygılarınızı alet edebileceğiniz bir mevkii değildir.
Bu düzenlenen basın toplantısında ayrıca İYİ Parti İlçe Başkanının Çanakkale Belediye personelinin ulaşım için yılda sadece 550 biniş hakkını özel halk otobüslerinden ücretsiz olarak kullanmasını eleştirmiştir. Bu eleştiri de son derece haksız olup yine Kamuoyunu ve Çanakkale halkını yanlış bilgilendirmişlerdir. Belediye çalışanları yılda 275 işgünü için günlük 2 biniş hakkına sahiptir, kartını alırken de kart ücreti ve %1 lik oranda payı da öderler.
Çanakkale Belediyesi çalışanlarının özel halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması son derece yasaldır. Bu Sayıştay denetim raporunda da açıkça yer almıştır. Ayrıca tüm resmî kurumlar kendi personelinin servis ihtiyacını karşılamakla yükümlüdür. Çanakkale Belediyesi bu uygulama ile Belediye bütçesine hiçbir yük getirmediği gibi bir artı avantaj da getirmiştir. Çanakkale Belediyesi’nin 1387 çalışanından 750’sinin Halk Otobüslerinden faydalandığı da bilinmelidir.

Üstelik Özel Halk Otobüsleri Kooperatifinin de Çanakkale Belediye personelinin taşınmasında hiçbir sakınca görmemektedir. Türkiye’de tüm kurumlar kendi personellerine kendi kurumlarının sahip olduğu avantajlari kullandırmaktadır. Çanakkale Belediyesi de yapılan protokolle kendi çalışanlarına belirli bir biniş sayısında şehir içi halk otobüslerine binme hakkı kullandırmaktadır.
Bugün Türkiye gerçekten çok zor bir süreçten ve dönemden geçmektedir bugün ülkemizin ivedilikle çözmesi gereken birçok sorunu vardır. Suriye sınırımızdaki hareketlilik, göçmen sorunları, hayat pahalılığı, artan doğal gaz ve elektrik ücretleri nedeniyle kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünen halkımız bizden; sorun çözmeye ve yaşamını kolaylaştırmaya yönelik işler beklemektedir.
Biz Millet İttifakı olarak bu sorunların çözülmesi için başta genel merkezlerimiz olmak üzere yerelde de İyi Parti yönetimleri ile geçmişte olduğu gibi yine uyum içerisinde karşılıklı görüş alışverişi çerçevesinde hep beraber çözüm üretmek için çalışacağız.”
 
 
 
DP ZİYARETİ DİKKAT ÇEKTİ
İttifakın iki ortağı arasındaki bu gerilimli ortamda CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in  DP’yi ziyaret etmesi dikkat çekti. Gelen heyeti DP İl Başkanı Nail Babacan karşıladı. Karşılamanın ardından Babacan şu açıklamayı yaptı: “Türk siyasi hayatında mümtaz kuruluşlar olan Demokrat Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’ni genel başkan yardımcısı Muharrem Erkek, partimizi ziyarete geldi. İl Başkanı ve arkadaşlarımız kendilerine bu ziyaretten dolayı teşekkür ederiz. Cumhuriyetin kurucusu olan Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti, memleketin cumhuriyetin korunması, memleketin bütünlüğü halkın huzurunu sağlamak görevlendirilmiş görev yapan kişileriz. Devleti biz hep birlikte ayakta tutacağız. Demokraside, cumhuriyete ve Atatürk ilkelerinde Cumhuriyet Halk Partisiyle DP’nin aynı görüşü vardır. Onun için biz bu görüşte birleşiyoruz. Memleketin bütünlüğünü sağlamak için el birliği ile gayret edeceğiz. Şimdi iktidarda bulunan AK Parti dedi ki ümmet kelimesini söyledi. Ümmet bildiğiniz gibi bütün Müslüman olan toplumların bir şemsiye altında toplanmasıdır. Ümmet toplumunda vatan kavramı yoktur. Seccadesi koyduğu yer vatanıdır. Ama ümmet diye bir ley yoktur. Biz millet olarak ümmet kelimesini şiddetle ret ediyoruz. Onun için tekrar milletin memleketin huzurunu ayakta tutmak için görevimizin başındayız. Bunun içinde hiç şüpheniz olmasın” dedi.

CHP heyeti adına konuşmayı ise Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek yaptı. Erkek, “Demokrasi mücadelemizi kararlılıkla birlikte sürdüreceğiz. DP ve CHP anayasamızda da yazılı olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti için mücadele eden ve ülkemizin vazgeçilmez partileridir. Zaten temel ilklerde hep bir aradayız. Bizim temel ilkemiz cumhuriyet, demokrasi, çağdaşlık, çoğulculuk, hukukun üstünlüğü bu temel ilkelde birlikte mücadele ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamını getirdim. DP’nin Genel Başkanı Gültekin Uysal’la genel başkanımız sık sık görüşüyorlar. Fikir alışverişinde bulunuyorlar.  Bizde Ankara’da zaman zaman bir araya gelme fırsatında bulunuyoruz. Önümüzde ki dönemde DP’nin Türkiye için önemli bir demokrasi manifestosu hazırlıkları da var. Bu da çok önemlidir. Bizim her zaman söylediğimiz gibi gelinen noktada ülkemiz ağır sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sistem bu sorunlarımızı çözmüyor ağırlaştırıyor. Türkiye’nin ilk seçimden sonra zaman içerisinde doğru demokratik parlamenter sisteme dönmesi içinde hep birlikte mücadele edeceğiz. Devletin hiyakat ve adalet temelinde kadrolaşmaya ihtiyacı var. İşsizlik yoksulluk çok büyüdü. Bununla mücadele etme derdindeyiz. Vatandaş geçim derdinde seçin derdinde değil. Boş tencere, mutfakta yangın büyüyor, işsizlik büyüyor. Bir araya gelip krize bir çözüm üretmek zorundayız. Ama her şeyden önce devletin temeli olan adalet türedi. Adalet olmazsa aş, iş olmaz. Ekonomik kalkınmada olmaz tüm adaletsizlikleri adalet ile ortadan kaldırıp devleti yeniden riyakat ve adalet temelinde yapılandırıp, Türkiye’yi normalleştirmemiz lazım Türkiye kutuplaşmadan çok bunaldı. Ama çok önemli siyasi parti var. Milyonlar var demokrasiye, özgürlüğe ve hukukun üstünlüğüne inan bu mücadeleye hep birlikte önümüzde ki dönemde de kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Damla Şener Okdaş