TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  algı operasyonu yaparak maden arama çalışmaları üzerinde siyaset yapmaya devam ediyor. Çanakkale’den aldığı emri Ankara’dan bültene dönüştüren odaya tepkiler yağıyor.  Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, herkesin bilime saygı göstermesi gerektiği belirterek, “Bilim ne derse kabul edelim” dedi.
 
Kirazlı’yı Kazdağları içine katarak altın madeni arama çalışması üzerinde değerlendirme yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, bölgede altın işletmeciliği yapılmayacağını açıkladı. Yapılan açıklama siyasi değerlendirme olarak görülürken, bu konuda birçok kesimden yanlış bilgiler verildiği için tepkiler de gösterildi. Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, TMMOB' nin jeoloji mühendisleri bölümü Çanakkale 'nin sadece bir yerinin jeohidroloji bölümüyle ilgili olarak hüküm verdiğini belirterek,  şu değerlendirmelerde bulundu; “Türkiye'de meslek odalarının kendi meslekleriyle ilgili görüş bildirmesi fevkalade güzel...
Biz, genelde başkalarının yapmış olduğu araştırmaları ele alarak kendimizce hüküm veririz...
Çanakkale 'de maden çıkarmaya ilgili herkes bir şey söylüyor... Konuşan Türkiye ideal olanı... Biz de bunu istiyoruz...
TMMOB' nin jeoloji mühendisleri bölümü Çanakkale 'nin sadece bir yerinin jeohidroloji bölümüyle ilgili olarak hüküm vermekte ve Maden çıkarılmasını demektedir...
Türkiye' de madencilik su havzalarına göre şekillenmekte. Buna göre, cevher alımı dışında Atikhisar Barajı ve su havasıyla ilgisi olmayan yerde maden çıkmasın demektedir.
Ama, şu an siyanür kullanan maden için bir şey demediği gibi, Atikhisar su havzasına yakınlığı 17 kilometre olan bu maden için kirlilik olur ve maden çıkarılmasın dememektedir... Yine kendilerinin hiçbir araştırması ve su tahlilleri olmadan su meselesinde hüküm vermeleri de bilimden uzak bir bakış tarzı olarak tezahür etmektedir... Yer altı sularındaki mevcut ağır metaller de şüpheli görmektedir... O zaman kendileri de bir araştırma yaparak bunun doğrularını halkla paylaşmalılar... Olabilir, düşünülebilir gibi ihtiyatlı sözcükleri daha kesin verilerle kesinleştirilen bir üslup kullanırlar daha inandırıcı olurlar, derim. Lütfen bilime saygı duyalım... Bilim ne derse kabul edelim...”
 
İbrahim Akın Kazancı