Şehir merkezinin bir çok bölgesinde bulunan tatlı su çeşmelerinde sular bu yıl sık sık kesiliyor. İçme suyu ihtiyacını yıllardır buradan karşılayan vatandaşlar suların sık sık kesilmesinden mağdur. Sular akmadığı için vatandaşlar marketlerden parayla su zorunda kalıyor.
 
Su fiyatları almış başını giderken, Çanakkale halkı su ihtiyacını çeşmelerden karşılıyor. Kaynağını Ağı Dağı Kuşça Kestane Membaa Suyu’ndan alan ve halk tarafından getirilen çeşmeler, 1968’den beri şehrin su ihtiyacını karşılıyor. Sık sık yaşanan kesilmeler, halkın büyük çoğunluğunu zor durumda bırakıyor. Şehrin pek çok yerinde konumlanmış ve uzun yıllardır hizmet veren çeşmeler, geçtiğimiz günlerde tekrar akmayı bıraktı. Pet şişeleri ile çeşmeye gelen vatandaşlar, suların akmadığını görünce çaresizce şişelerini bırakıp gittiler. Çeşmenin etrafında bekleyen vatandaşlar üç gündür suyun akmadığını aktardı. Membaa suyu, içinde erimiş mineraller içerdiğinden sağlıklı olduğu için de tercih ediliyor.
MUSLUKLAR SÖKÜLMÜŞ
Suların kesilmesinin ardından Barbaros Mahallesindeki çeşmede musluklar söküldü. Kim tarafından ve neden söküldüğü bilinmeyen musluklar için Sarıçay Park Balık çalışanı Koray Coşgun ile irtibata geçtik. Coşgun “İnsanlar suyu kontrol etmek için çeşmeleri çok fazla zorladılar, kırılan musluklar oldu bu yüzden muslukları biz söktük. Yenilerini aldık, takacaktık ancak tekrar kırılır diye takmadık, suların gelmesini bekliyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Suların kesilmesinin Ağı Dağı’ndaki hatta yaşanan patlamadan kaynaklandığını belirten Ağı Dağı Kuşça Kestane Membaa Suyu Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ramazan Demircan suların kısa süre içinden tekrar akacağını söyledi.
HALKIN SUYU
Kaz Dağları’ndan kazma kürek ile halk tarafından getirilen membaa suyu, son zamanlarda artan mültecilerin su ihtiyacını da karşılıyor. UNHCR’nin verdiği istatistiklere göre Türkiye’de kayıtlı 4 milyon mülteci bulunuyor. Çanakkale’de mülteci yoğunluğu olmamasına rağmen, sokakta yaşayan ve Sarıçay’da yıkanan sığınmacılar görülüyor.
 
İbrahim Akın kazancı