Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü ve Troya Müzesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen 1'inci Troas Sempozyumu başladı. Troya Müzesi'ndeki sempozyuma, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kemal Dokuz, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Çanakkale bölgesindeki arkeolojik alanların kazı başkanları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
TROYA MÜZESİ BİR HAFIZA MEKANIDIR
Sempozyumda konuşan Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Müzesi’nin önemini vurgulayarak, “Sizleri burada görmekten, henüz bir yaşını yeni doldurmuş bu müzede görmekten büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Çok kısa bir süre içerisinde hocalarımızın, il müdürlüğümüzün ve İÇDAŞ’ın katkılarıyla bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik. Hocalarımız Kazılar Sempozyumunda bir yıl boyunca yaptıkları bu kazıları paylaşıyorlar. Aynı zamanda niçin bunu tekrar Çanakkale’de özelliklede Troya Müzesi’nde paylaşma ihtiyacı doğdu. Şu anda Troya Ören Yeri’nde bulunuyoruz. Köyümüzün hemen yakınında ve mülkiyeti bizlere ait. Bizim Troya Müzesi’nden beklentimiz nedir. Troya Müzesi sadece inşaat projesi midir? Bu bölgede turizmi biraz daha tetikleyecek, bölgeyi biraz daha renklendirecek bir çalışmamıdır. Troya Müzesi bir hafıza mekanıdır. Hocalarımız 1 yıl boyunca karış karış bu toprakları gezdiler. Santim santim kazdılar. Ve o verileri bu müzeye aktarıyorlar. Burası bir hafıza mekanı. Hafızanın tek görevi depolamak değildir. Hafıza aynı zamanda yorumlar, aynı zamanda yeniden inşa eder. Anadolu adını bu inşayı yapacak. Sahip çıkmakta geç kaldığımız sonsuzlar adına bu inşayı yapmak zorunda. O yüzden Troya Müzesi sadece iyi bir inşaat, mimari proje değildir. Anlamı çok büyüktür. Yurt dışında doğmuş topraklarımızdan uzak kalmış yurttaşlarımızı ilk aldığımız nokta bu müze olacak. Troya Müzesi’nde Anadolu’nun üzerinde yaşadığımız toprakları tekrar hatırlamaya başlayacaklar. Yurt dışından yabancı ve başarılı öğrenciler alındı Türkiye’ye getirildi. O başarılı öğrencilere Türkiye anlatıldı. Anlatıldığı noktalardan bir tanesi de burasıdır. Troya Müzesi aynı zamanda kültürel diplomasinin de Türkiye adına merkezlerinden birisidir” ifadelerini kullandı.

 YERLİ VE EVRENSEL DEĞERLERİN TOPLAMI BURADA
İl Kültür ve Turizm Müdür Kemal Dokuz, özel bir günde, özel bir coğrafyada bulunduklarını söyleyerek, “Çok özel bir günde, çok güzel bir coğrafyada bulunuyoruz. Bizim farkında olduğumuz bu durumu, tüm dünyada farkındalığını tekrar oluşturmak için çaba gösteren sizlere bakanlığımız çeşitli kültürel etkinlikler yapıyor. Bugünde birincisini yapıyoruz ama önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Gururla ifade ediyorum ki nüfusumuzla, coğrafi büyüklüğümüzle kıyaslanamayacak, kültürel, tarihsel mitolojik öneme sahip bir ilimiz var. Bir destanlar şehri Çanakkale. Tam 5 bin yıldır tarihe şahitlik ediyor. Mitolojik Troya Destanı’nda yakın geçmişimizin şanlı Çanakkale Destanı’na kadar yaşanan olaylara ev sahipliği yapan bir şehir. Yerli ve evrensel değerlerin toplamı burada. Dünya kültür mirasının en önemli parçası UNESCO’nun 1998’De Dünya Kültür Miras Listesi’ne koyduğu Troya Antik Kenti yine burada. Paris’in kenti Parion, felsefeci Aristo’nun şehri Assos yine Çanakkale’mizde” dedi.

2023 YILINDA 78 MİLYON TURİST, 65 MİLYAR DOLAR GELİR BEKLENİYOR
Turizmin  global dünyanın en önemli tanıtma ve tanınma aracı olduğunu söyleyen Kemal Dokuz, “Dünyanın ve ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle ilgili doğru orantılı her yıl gelişen en canlı sektör. Yani bacasız sanayi, uluslararası yeni bereket alanı. Global aktör olmanın, olmazsa olmazı günümüzün en gelişkin ülkelerin, en gezgin turist alması da tesadüf değil. Ülke olarak bir turizm atağında olduğumuz hepimizin bir gerçeği. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2023 hedeflerini tekrar revize etti. Bunlar çok olumlu gelişmeler. ‘50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir’ dedi. Şimdi rakamlar çok iyimser ve düzgün gidiyor. Olumlu gelişmeler seyrediyor ki 2023 yılında 78 milyon turist, 65 milyar dolar gelir bekleniyor. Bu da ülkemiz adına çok güzel ve olumlu bir gelişme” şeklinde konuştu.
 
ZENGİNLİKLERİ TÜM DÜNYAYA NASIL AKTARABİLİRİZİN DERDİNDEYİZ
Kemal Dokuz, Çanakkale’de birden fazla turizm ayağının bulunduğuna vurgu yaparak, “Taşıdığı turizm çeşitliliğiyle marka olabilmenin tüm potansiyeline sahip, sahip olduğu tarihsel geçmiş ve birikimle kimlikli kent sıfatını hak eden bir coğrafyadayız. Bu şansımızı bir fırsata çevirmek, çabalarımızı ortaklaştırıp  doğru bir zeminde yürümek mümkün olur diye düşünmekteyim. Ben hepimizin bildiği turizm zeminini diğer bir değişle fırsatlarımızı bir kez daha altını çizmek isterim. Turizm için gerekli olan tüm çeşitliliğimiz, günümüz gezginlerinin tercih edebileceği tüm farklı tercih seçeneklerini karşılayabilecek zenginliğe Çanakkale sahiptir. Deniz, güneş turizmi, sörf turizmi, dalış, turizmi, inanç turizmi, konferans turizmi,  termal turizm Çanakkale olarak sahip olduğumuz turizm çeşitliklerimizden bazıları. Dışımızdaki örneklerle kıyasladığımızda yakın çevremizin ilimizdeki turizm potansiyeli arzı karşısında ne kadar fakir olduklarını rahatlıkla görebilmekteyiz. Komşularımızın bu durumu tanıtım, halkla ilişkiler çalışmalarıyla avantaja çevirdikleri hepimizin malumu. Eşsiz güzellikte boğaza sahip, üzerinde dünyanın bildiği iki önemli savaşın yaşandığı, bozulmamış doğası çevresi kirlenmemiş denizi saklı cennet adaları, mitolojik Kaz Dağları, dünya kültür mirası Troya’sı gibi zenginlikleri tüm dünyaya nasıl aktarabilirizin derdindeyiz” ifadelerini kullandı.

600-650 BİN CİVARINDA BİR RAKAMA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
Dokuz, 2018 Troya yılı Çanakkale adına bereketli bir yıl olduğunu söyleyerek, “Troya ile ilgili 2 yıl önceki verileri verecek olursak; Troya Ören Yeri’nde 2018’de 535 bin kişi ziyaretçi alırken, 2017’de 330 bin kişi alıyordu. Şuan verilerle gerçekten turizmde Türkiye’deki olumlu gelişmeyle aynı paralel büyüyor. Bu senede ümidimi 600-650 bin civarında bir rakama ulaşmayı hedefliyoruz.  Yeni açılan bu Troya Müzesi’de bu rakamlara katkıda bulunduğunu ifade edebiliriz. 2018 yılının Troya yılı ilan edilmesi ve Anadolu’nun kadim değeri Troya’yı insanlıkla buluşturacak Troya Müzesi’nin açılmasıyla birlikte ziyaretçi rakamları da gittikçe yükseliyor. Prestij olabilecek marka şehirler sıralamasında öndeyiz. Yerli, yabancı ziyaretçilerin bu kentte ve tabii ki turizme bağımlı hala getirebilecek potansiyele sahibiz. Kentleri birbirinden ayıran kimlik özelliğini barındırmaktayız. Bu sempozyumun hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Troas bölgesi kazılarına 40 yılı aşkın süredir katkı sunan Prof. Dr. Coşkun Özgünel’e, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Sempozyum, Prof. Dr. Coşkun Özgünel'in Apollon Smintheion Tapınağı'ndaki kazı çalışmalarını anlattığı konuşmasıyla devam etti.
 
İki gün sürecek sempozyumda kazı başkanları tarafından arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları ele alınacak.
 
Nazif Cemhan Şen