Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Belediyesi tarafından sosyal medyada 3 yaşındaki kemik iliği yetmezliği hastalığı yaşayan Güneş Uyanık için kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı.  Sosyal medyada ‘Güneş’imiz Sen Ol’ sloganıyla herkesin paylaştığı gönderide, “Merhaba Ben Güneş. 30.03.2016 yılında doğdum. 2019 yılının başında bana Fanconi Aplastik Anemisi teşhisi konuldu. Siz bunu Kemik İliği Yetmezliği olarak biliyorsunuz. İyileşmem için Kök Hücre Nakli olmam gerekiyor. Kızılay’a vereceğiniz kök hücre örnekleriyle hem bana hem de benim gibi kök hücre nakli bekleyen arkadaşlarıma hayat verebilirsiniz. Donör olmak çok kolay. Size en yakın Kızılay Merkezi’ne gidip Kök Hücre Bağışçısı olmak istediğinizi söyleyerek Kök Hücre Bağışı Formu doldurup kan vermeniz yeterli olacaktır”  ifadelerine yer  verildi.
Kırdığı dünya rekoruyla tanınan Çanakkaleli milli sporcu Derya Can, bu konuyla ilgili anlamlı bir projeye daha imza attı.  Can, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi (ÖSEM) önünde bulunan Türk Kızılay aracında kök hücre için kan bağışında bulunarak,  3 yaşındaki Güneş Uyanık için kök hücre kampanyasına destekte bulundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan milli sporcu Derya Can, “ 3 yaşındaki kemik iliği yetmezliği hastalığı yaşayan Güneş Uyanık, çok uzun zamandır kök hücre bağışçısı olmak istiyordum. Yoğunluğundan bir türlü bağış yapamamıştım. Halbuki sadece 2 dakika süren bir işlem ve sadece 3 tüp kan numunesi ile bağışçı olunabiliyor. Bende Çanakkaleli 3 yaşındaki Güneş kızımız için bağışçı oldum. Belki Güneş’e uyumlu olmaz ama kemik iliği nakli bekleyen, kemik iliği yetmezliği ve lösemi hastası olan farklı birisine can olabilirim” ifadelerini kullandı.

İbrahim Akın  Kazancı