Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde E.Y’nin Kürtçe konuştuğu için ırkçı saldırıya maruz kaldığı iddiaları asılsız çıktı.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Çanakkale Valiliği ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan konu ile ilgili açıklama yaptı.
Önceki gün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde göz ameliyatı olan eşi B.Y. (71) ile Kürtçe konuşan E.Y’nin (74) ırkçı saldırıda bulunulduğu iddia edilmişti.  İddialar üzerine söylenenlerin asılsız olduğu ortaya çıktı. Yapılan açıklamalar doğrultusunda kavganın B.Y. isimli hastanın refakatçisi E.Y. ile aynı odada göz rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Ş.K. isimli hastanın refakatçisi yüzde 80 Şizoaffektif bozukluğu olan H.K. isimli şahıs arasında hasta yemeğinin çöpe dökülmesi konusundan çıktığı söylendi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada; “Üniversite Hastanemizde 15.10.2019 günü Sağlık Hizmeti almakta olan iki hastamızın refakatçileri arasında başlayan tamamen yanlış anlamadan kaynaklanan sözlü tartışma sonrasında meydana gelen ve bir refakatçinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay, İdaremizce yakından takip edilmiş ve tarafımızca gerekli hukuki süreç başlatılmıştır.  Basın yayın organlarında ve sosyal medyada bu münferit olayın meydana gelme nedeniyle ilgili yanlı ve abartılı haberlerin, bu günlerde Ülkemizin güvenliği amacıyla terör gruplarına karşı gerçekleştirilen askeri harekât sürecinde, toplumumuzun birlik ve beraberliğine zarar vereceği göz ardı edilmemelidir. Üniversitemiz yönetimi ve mensupları, var olan bu hassas dönemde milliyet, din, dil, ırk ayrımının karşısında olduğunu bir kez daha kararlılıkla dile getirmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadelerine yer verildi.

VALİLİK DE KAMUOYUNA DUYURU YAPARAK İDDİALARI YALANLADI
Çanakkale Valiliğinden ise konuya ilişkin şu açıklamalar yapıldı: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Servisinde 15.10.2019 günü saat 15.00 sıralarında, göz rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören B.Y. isimli hastanın refakatçisi E.Y. ile aynı odada göz rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Ş.K. isimli hastanın refakatçisi H.K.(%80 Şizoaffektif bozukluğu olan) isimli şahıs arasında hasta yemeğinin çöpe dökülmesi ve sonrasında yaşanan karşılıklı tartışma ve kavga olayı ile ilgili; Hasta refakatçisi E.Y. ile aynı odada hasta refakatçisi olarak bulunan H.K.(%80 Şizoaffektif bozukluğu olan) isimli şahıs arasında hastane odasında hasta yemeğinin çöpe dökülmesi sonrasında yaşanan karşılıklı tartışma ve kavga olayından dolayı Hasta refakatçisi E.Y.nin yaralandığı, her iki şahsın karşılıklı olarak birbirlerinden şikayetçi oldukları,  kavga olayının bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada iddia edildiği gibi Kürtçe Konuşma konusundan kaynaklanmadığı ve olaya karışan her iki şahısın bir takım iddialarla birbirlerinden şikayetçi oldukları anlaşılmış olup, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen adli tahkikat devam etmektedir”

“BİLGİ SAHİBİ OLMADAN BÜTÜN O ŞER CEPHELERİ OYUNLARINI OYNAMAYA KALKIYORLAR”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, çıkan iddialara ÇOMÜ 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde cevap verdi. Murat, iddiaların asılsız olduğunu söyleyerek“Hastanemizde dün bir olay oldu. Bizi çok yaraladı. Bizimle alakalı bir olay değil. Bir odada iki hasta ve 2 tane refakatçi yatıyor. Bugün bu fitne, fesat odakları harekete geçmiş. Fitne çok kötüdür. Ölümden beterdir. Neymiş; bir genç densizlik yaparak bir yaşlı kişiye gene refakatçi aralarında tartışma çıkmış ve kafasını yarmış. Tedavi edilmiş. Fitne odaklarını görüyor musunuz? Hemen araştırmadan, bilgi sahibi olmadan bütün o şer cepheleri oyunlarını oynamaya kalkıyorlar. Bir sorun bakalım. Hastanenin bir başhekimi var, fakültenin bir dekanı var, bu üniversitenin bir rektörü var. Sormadan, araştırmadan ama onlar görevlerini yapıyorlar. Bizde onlara karşı uyanık olmak zorundayız. Adamı kışkırtıyorlar. Adam diyor ki; ‘ruh hastası, tartıştık bana saldırdı’ Dil meselesi değil. O fitne odaklarına şunu ifade ediyorum; gitsinler Çanakkale şehitliğini bir gezsinler. Geçen hafta tekrar gezdim. Tek tek baktım baştan sona. Halep’ten, Üsküp’ten, Filistin’den, Afrika’dan, Trabzon’dan, Diyarbakır’dan, Urfa’dan her yerden oraya bu millet yok olmasın diye koşa koşa gelmişler ve şahadet şerbetini içmişler. Dün bu millet kürdü ile, Türk’ü ile, Lazı ile, Gürcüsüyle nasıl bir olduysa 3-5 millet değil 72,5 milleti bağrında barındırdı. Olay mı oldu? Kan mı çıktı? 500 sene Osmanlı egemenliğinde bunların dillerine mi dokunuldu, dinlerine mi dokunuldu, kültürlerini mi unuttular, asimile mi oldular? Ama batı yamyamları girdikleri yerleri yerle bir ettiler. Milyonlarca insanı öldürdüler. Kadınların ırzlarına geçtikler. Dillerini unutturdular. Emperyalistin kim olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. 

“BİLİRİZ Kİ KONUŞTUĞU DİL İÇİN BİRİNE SALDIRMAK, TÜRKİYE’YE SALDIRMAKTIR”
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Turan, “Çanakkale’de Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğradığı iddia edilen Ekrem Amca dahil tüm taraflarla görüştüm. Konu psikolojik sorunları için tedavi de gören bir gencin, aynı odada kendisi gibi refakatçi olan Ekrem Amcaya ilgisiz bir konuyla ilgili başlayan bir tartışma sonucu saldırması. Çanakkale zaferinde Türk’ü, Kürt’ü omuz omuza ne bedeller ödendiğini en çok Çanakkaleliler bilir. Biliriz ki konuştuğu dil için birine saldırmak, Türkiye’ye saldırmaktır. Tüm vatandaşlarımız azizdir, tüm diller Allah’ın emanetidir. Ekrem Amca’mız da tam 25 yıldır Çanakkale’de yaşamaktadır. Kaldı ki münferit bir olayı genellemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Ülkemizin hassas süreçlerden geçtiği bu günlerde haber dilinde de sosyal medya paylaşımlarda da daha dikkatli olunması gerekir. Adli süreç başlamıştır. Ekrem amcamıza tekrar geçmiş olsun. Konunun takipçisiyiz” dedi.

Muzaffer Cirtel