Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin Çanakkale’de yapmış olduğu araştırmalara göre 2018-2019 sezonunda toplam 4 milyon 932 bin 871 adet meyve veren, 525 bin 413 adet meyve vermeyen ağaç mevcut olup,  ağaç başına ortalama 9.0 kilogram zeytin verimi ile 44 bin 288 ton zeytin tanesi alınacağı, bunun  7 bin 750 tonunun  sofralığa,  36 bin 538  tonunun  yağlığa ayrılacağı,  bundan  da  ortalama 1/5 randıman ile 7 bin 308 ton zeytin yağı elde edileceği tahmin edildi.
Çanakkale bölgesinde zeytinyağı üretimin ciddi dereceğe yapıldığını ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Çanakkale ciddi şekilde üretim bölgesidir. Üretim de yıllar göre değişiklik gösterir. Zeytinlerin var yılı vardır, yok yılı vardır. Özellikle bu yıla bakacak olursak, geçen sene rekolte yüksekti iyi yağ üretimi oldu. Ama bu sene bakıyoruz zeytin yok yılında, bölgemizde bakıyoruz birçok yerde zeytin olmadığı için yok yılı olacak” dedi.
 
Türkiye genelinde 2019 yılı sofralık zeytin üretiminin 415 bin ton, yağlık zeytin üretiminin 1 milyon 110 bin ton, dane zeytin üretiminin 1 milyon 515 bin ton ve zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülüyor.
Çanakkale bölgesinde zeytinyağı üretimin ciddi dereceğe yapıldığını ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Çanakkale ciddi şekilde üretim bölgesidir. Üretim de yıllar göre değişiklik gösterir. Zeytinlerin var yılı vardır, yok yılı vardır. Özellikle bu yıla bakacak olursak, geçen sene rekolte yüksekti iyi yağ üretimi oldu. Ama bu sene bakıyoruz zeytin yok yılında, bölgemizde bakıyoruz birçok yerde zeytin olmadığı için yok yılı olacak. Bölgemizde olmaması demek ülkemizin başka yerinde olmaması demek anlamına gelmiyor. Var yılı yok yılı derken bazı bölgelerin var yılı olur, bazı bölgelerin de yok yılı olur. O da zeytinyağı üretiminde bir azalma olacağı anlamına gelmez. Bölgemize bakacak olursak yok yılı olacağını tespit ettik. Bu yıl ciddi şekilde ülkemizde azalma meydana geleceği ön görülüyor. Bu üretimle beraber net rakamlar meydana çıkacak. Geçen sene zeytinyağı üretimi 8 bin ton civarında yapılmış. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yapmış olduğu Rekolte değerlendirmesine göre bu sene 7 bin ton civarında zeytinyağı üretimi yapılacak noktasında bir araştırma yapmış. Bu sene zeytinyağı üretimi beklentisi 6 bin ton değerinde zeytinyağı üretimi yapılacak. Bölgemizden ciddi şekilde sofralık zeytin üretilmez. Bölgemizde ciddi şekilde zeytinyağı üretilir. Çanakkale’den üretilen yağ kıymetli bir yağdır. Ayvacık bölgesi Kazdağları yamaçlarında ciddi şekilde zeytinlikler vardır. Çanakkale’den zeytinyağını üretimine katkı sağlamak bizi mutlu ediyor. Zeytinyağı üreten çiftliye devlet daha fazla destek verecek” dedi.

Muzaffer Cirtel