Boreas Kırkyama Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı ve Kırkyama Öğretmeni Aysu Aksu Ünsal, yapılan çalışmalar hakkında ilgi vererek, kursa gelen 60 kadına verdikleri eğitimden dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
Kırkyama Öğretmeni Aysu Aksu Ünsal, kurs boyunca 3 farklı temada kırkyama sergisi çıkardıklarını, 2018 Troya yılında İlyada destanı kırkyama ile ilk defa tasvir edildi. İlerleyen zamanlarda ise farklı bir konu ile sergi açacaklarını dile getirdiler.

Açtıkları kursta haftanın dört günü kursiyerler ile bir araya geldiklerini dile getiren Boreas Kırkyama Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı ve Kırkyama Öğretmeni Aysu Aksu Ünsal, “Bizler biz proje kapsamında bir araya geldik. Dokuz senedir yolumuza devam ediyoruz. Hayalimizi projelendirip Kent Konseyi’mize proje olarak sunduk. Kurucu beş arkadaşımız ile birlikte projemizi sunduk. Projemiz çok özel bulundu. Bu projemizin üç tane amacı vardı. Kırkyama el sanatı unutulmaya yüz tutmuş bir sanat dalıdır. 25 yıldır yapılıyor. Çanakkale’de tamamen unutulmuş. O yüzden biz bunu tekrar yaşatmak ve kadınlara tekrar hatırlatmak gerekir. Bizim geleneksel el işçiliğimizdir. O zaman sanat değildi. Eskiden büyüklerimizin yaptığı bir el işiydi. Kırk yama yokluk el işiydi. Şimdi de yokluk sanatı deniliyor. Birinci amacımız atölye açıp kadınlarımıza bu işi yeniden hatırlatmak ve sevdirmektir. İkinci amacımız kırkyama sanat dalında bir festival gerçekleştirmek, o festivali de Çanakkale’ye bir kırkyama müzesi kurma projesi oluşturmak. Dolayısıyla projemize destek verildi. Çanakkale Belediyesi ve Kent Konseyi bizden isteğiniz nedir diye sorduklarında bizde bir atölyeye ihtiyacımız olduğunu söyledik. 9 yıldır Güzin Şen hocamız, İdeal Demir ve ben 9 yıldır gönüllü olarak bunun eğitmenliğini yapıyoruz. Şuan da 60’a yakın kadın arkadaş ile birlikteyiz. Bu kadın arkadaşlarımızın çoğunluğu yedi sekiz yıldır bizimle birlikteler. Kursa gelen gitmiyor. Kumaş ve iğne iplikle uğraşmayı seviyorlar. Yabancı internet siteleriyle izlemekle kendimizi geliştiriyoruz. Kendimizi geliştirerek böyle hareket ediyoruz. Her sene çok keyifli bir dönem geçiriyoruz. Haftanın dört günü eğitim veriyoruz. Geçen sene ses getiren bir çalışma yaptık. İlyada Destanı’nı kırkyama olarak yaptık. Bu sene 55’e yakın kadınla birlikte dönemi açtık. Devam ediyoruz” dedi.

Damla Şener Okdaş