Çanakkale Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantısında halk otobüslerine zam yapıldı. Şehiriçi otobüs ücretlerine öğrenci 2,10 TL, tam yolcu 3,25 TL olmak üzere ortalama yüzde 15 üzeri oranda zam yapıldı. Ekonominin kötü olduğu bu dönemde ve birçok ilde belediye tarafından ulaşım ücretlerinde indirim yapılırken, Çanakkale’de ücretlere zam yapılması tepki ile karşılandı. Vatandaşlar bu zaman tepki gösterirken, halk otobüslerinin sahipleri ise ücretsiz binenlerin sayısının fazla olduğu savunması geldi.  
KENDİLEİR DE YAKINLARI DA ÜCRETSİZ BİNİYOR
 
Devlet tarafından çıkartılan yasalarla birçok kurum ve özel sektörde çalışanlara ücretsiz binme hakkı tanınıyor. Bunların içinde çok konuşulan ise belediye çalışanları oldu. Belediye çalışanları ücretiz bindiği gibi birinci dereceden akrabaları da bu haktan faydalanıyor. Bu da ücretsiz binenlerin sayısını artırıyor.  Bunlara yaşlılar da eklenince sayı daha da artıyor. Otobüs sahipleri ise ücretsiz biniş sayısının çok fazla olmasından yakınıyor. Ücretsiz binişlerin kaldırılması durumunda zam yerine indirim isteyeceklerini açıklayanlar bile oldu.
Zamlar ve ücretsiz binişler konuşulurken bu konuda yeni bir öneri ise İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt’tan geldi.
Çözümü zam olarak görmeyen Kunt, yeni düzenlemelerin yapılmasını istedi. Kunt şu önerilerde bulundu; “Çanakkale’nin toplu taşıma sistemi ile alakalı çözümün zam olmadığını düşünüyoruz. Muhakkaktır ki bu zam artan girdi maliyetleri, her gün gelen zamlar ile zorunlu hale gelmiştir. Fakat bu bir çözüm değildir. Bu sadece günü kurtarmaktır.
Çanakkale toplu taşıma sisteminden araç sahipleri mutlu değil, öğrenci kardeşlerimiz mutlu değil, emekçi şöför arkadaşlarımız mutlu değil, Çanakkale halkı mutlu değildir. Burada tüm taraflara iş düşmektedir fakat en büyük iş, işi organize eden olarak bizlerdedir, yani Çanakkale Belediyesindedir.
Bugün yaptığımız bu zammın araç sahipleri için ne kadar önemli ve mühim olduğunun farkındayız. Fakat bugün bu haklı zammın, vatandaşa vurulmuş bir darbe daha olduğunu söylemezsek haksızlık yapmış oluruz.
 
Eleştiren değil, yapıcı bir parti olarak sadece eleştirmeyi doğru bulmuyoruz. bugün ki noktaya gelinmesinin ve de kalıcı çözümlerin kendimizce tespitlerini de paylaşmak isterim.
 
Çeşitli gruplara devletin getirdiği ücretiz binme haklarının, vatandaşlar arasında ciddi bir huzursuzluk getirdiğini görüyoruz. Maalesef ki son 17 senedir git gide artan sosyal yardımlar maalesef ki halkın huzurunu kaçırmaya başlamıştır. Bizler bir sosyal devletin amacının sosyal yardımlarını arttırmasını değil, ihtiyaç sahibi sayısını azaltması olduğunu düşünüyoruz. Fakat ne yazık ki açlık ve yokluk sınırı altında geliri olanların sayısı günden güne artmaktadır.
Belediyenin bonus uygulama tarzı uygulamaları maksadını geçmiş, yarardan fazla zarar getirmeye başlamıştır.  Belediye personelinin ücretsiz biniş hakları yanında, 1.derece yakınlarına da bu hakkında verilmesi, bu yükü diğer vatandaşlarımızın sırtına yüklemektedir. Bu uygulamanın acilen sınırlandırılması ve de tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.
Belediye de çalışan emekçi kardeşlerimizin ücretsiz binmesi ile alakalı bir sorunumuz asla yoktur, olamaz da. Derdimiz belediye de çalışan emekçi kardeşlerimizin ücretsiz bindiği bir kamu hizmetine, özel sektörde çalışan emekçi Ahmet amcamızın, emekçi Mehmet kardeşimizin para ödeyerek binmesidir. Derdimiz buradaki sosyal adaletsizliktir. Sosyal demokrasinin bu gibi eşitsizliklere dikkat etmesi gerektiğine inanıyoruz.
Verimsiz hatların acilen revize edilmesi, durak aralarının acilen tekrar düzenlenmesi hem zamlar hem de halk sağlığı açısından önem arz etmektedir. Günde 10 bin adımı evimizin önünde inerek atamayız.
Hat devir bedeli olarak belediyenin aldığı ücretin, ülkenin en yüksek rakamı olduğu konusunda aldığımız duyumlar şayet doğru ise kaygı vericidir. Acilen düzeltilmelidir.
En kısa sürede toplu taşıma sisteminin köklü bir revizyona ihtiyacı vardır. Bugün yapılamayacağını bilsek bile bugünden raylı sistemleri, hibrid veya elektrikli otobüsleri konuşuyor, şimdiden planlıyor olmalıyız. Mevcut durumda zam yapılmasının gereğini anlıyoruz fakat Çözüm asla ve asla zam değildir. Verimsiz hatların, ayrıcalık tanınmış, biniş ücreti ödemeyen grupların, fayda sağlamayan pazarlama enstüramanlarının sorumlusu halk değildir. Bunun cezasını vatandaş ödememelidir. İYİ Parti Grubu olarak Konunun idarece acilen gündeme alınması gerektiğine yürekten inanıyorum. “

Mehmet Güler