Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018 yılını resmi olarak Troya yılı ilan edildi. Bu kapsamda çeşitli çalışmalarla İnsanlık tarihi boyunca merak edilen Homeros'un büyük destanı İlyada'ya konu olan, Troya uluslararası alanda tanıtılmaya başlandı. Yapılan bu çalışmalarında yanında Troya efsanesinin dünyanın en büyük oyun üreticilerinden SEGA, 2020 yılında oyunu dönüştürülüyor.
Troya Müze Müdür Rıdvan Gölcük, sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Troya Müzesi sadece bir müze değil. Ozanımız Aşık Veysel ile ozanımız Homeros'u el ele görebileceğiniz; 5.000 yaşındaki Kalkolitik kap desenleri ile 75 yaşındaki Emine Teyzemizin el işi çömleklerini omuz omuza anlatan bir Anadolu güzellemesi adeta. Yitirdiklerimizi, elimizden alınan kültürel mirası izleyicilerle paylaşan, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerimize haklılığımızı seslenen sessiz bir feryat. Troya Müzesi hikâyesini tüm Dünya ile paylaşıyor, üstelik bu kez olması gerektiği gibi. "Where is Troya?" sorusunun yanıtı olarak, Homeros'u, İlyada'yı çok iyi bildiğini düşünen Batılı okurun cevabı çoğu zaman "Yunanistan" dı. Troya Müzesi cevabı değiştirdi; önce Türkiye sonra Çanakkale yaptı. Hatta şimdilerde şunu duymanız hiç de zor değil, "Troy is in Tevfikiye Village in Çanakkale.” Dünyanın en güzel arkeoloji müzesi, dünyanın en güzel köyünde.
Son yılların popüler ifadesiyle anlatmak gerekirse; bildiğiniz gibi Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terimdir. Bu ifade biçimini Troya'ya uyarlamak gerekirse diyebiliriz ki; İlyada Destanı 1.0 ise, Troya Kazıları 2.0'dır. Büyüleyici bir hikâyeye sahip olan genç ve güçlü Troya Müzesi 3.0'dır.
Hiçbir başarı tesadüf değildir elbet. Adım adım planlanmış bu işte Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’un, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün ve de Ak Parti grup başkan vekili Bülent Turan’ın müthiş katkıları var. Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın enerjisi, yaratıcılığı, ısrarı olmasa böyle olmazdı kesinlikle. İl Müdürümüz Kemal Dokuz’a, gecenin gündüzüne katarak çalışan tüm meslektaşlarıma, emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler” ifadelerine yer verdi.

Bünyamin Nami Tonka