İskele Meydanı’nda düzenlenen Altın Eller El Sanatları Festivali’ne katılan çini ustası Meryem Buhari, yaptığı eserleri standında sergileyerek çini hakkında bilgi verdi. Gençlerin unutulmaya yüz tutmuş sanatlara sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.

Emekli broker Meryem Buhari, çini seramik üzerine yaptığı çalışmalar ile Çanakkale’de düzenlenen Altın Eller El Sanatları Festivalinde vatandaşla buluştu.
Çini motiflerin bir çok anlamda olduğunu ifade eden çini ustası Meryem Buhari, “ Ben bu sanata emekli olduktan sonra başladım. Yıllarca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda görev aldım. Emekli olduktan sonra hobi olarak başladım. Gerçekten çok rahatlatıcı, dinlendirici bir sanattır. Bu geleneksel bir sanatımız unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan bir tanesidir. Bunu canlandırmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ben 13 senedir bu sanat ile uğraşıyorum. Altı yedi yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısıyım. Yurt içinde ve yurt dışında birçok yerde sergiler oldu. Festivallere katıldım. Çini de değişik şeylere anlam yüklemişler. Lale Allah’ı temsil eder. Haliç desenimiz vardır haliç sonsuzluk anlamına gelir. Üzüm salkımı yapılır bolluk bereket temsil eder. Gül de peygamberimizi temsil eder. O şekilde değişik motifler yapılmış. Kanuni zamanında buna çok önem vermişler. Rüstem Paşa camiinde olsun gerçekten çininin en güzel örnekleri o dönem oralarda görülmektedir. O zamanlar Özbekistan’dan falan gerçek ustaları getirip, İznik’te bu işi bu sanatı yapmaya başlamışlar. Fakat bu sanat unutulmuş, şimdi son zamanlarda bu canlandırılmaya çalışılıyor. Kültür Bakanlığı bu konuda çok güzel çalışmalar yapıyor. Bizde bunları canlandırmaya çalışıyoruz. Gençler bunları öğretmeye çalışıyoruz” dedi
İbrahim Akın Kazancı