Yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in üstlendiği, Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı romanından sinemaya uyarlanan, Kemal Sunal, Adile Naşit, Münir Özkul, Halit Akçatepe ve Tarık Akan gibi birçok duayen ismi buluşturan Hababam Sınıfı’nın hayattaki oyuncularından Bülent İdiroğlu, Ergun Sözen, Yılmaz Kaya gibi isimler  İlköğretim Haftası kapsamında Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ve Çanakkale 18 Mart İlkokulu işbirliğiyle Çanakkale’ye gelerek, öğrencilerle buluştu.
Düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından okul öğrencileri tarafından  günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu. Yine okul öğrencileri tarafından hazırlanan dans gösterileri, Hababam Sınıfı oyuncularına duygu dolu anlar yaşattı.
MAHMUT HOCA’YA VERDİĞİM SÖZÜ TUTTUM
Duygu düşüncelerini anlatan Hababam Sınıfı filminde ‘Boncuk’ karakterini canlandıran Ergün Sözen, “Bizler 1975 senesinde bu filmi yaparken inanın nesilden nesle gideceğini hiç düşünmedik. Hababam Sınıfı hep hayta, kopyacı bilindi ama bu sınıfta bir de sizler gibi çalışkan bir öğrenci vardı, adı da Boncuk’tu. Hep çalışır, hep doğruyu söyler ama öğretmenleri onu yanlış anlardı çünkü Hababam Sınıfı zaten doğruyu söyleyemezdi. Sadece Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni ezbere okurdu. İşte o Boncuk benim. Mahmut Hoca’ya verdiğim sözü tuttum. Büyüdüm, hukukçu oldum, askeri hâkim oldum. Görevimi tamamladım. Hepinize de inşallah böyle güzel gelecekler diliyorum” ifadelerini kullandı.
Postal Rıza karakterini oynayan Ercan Gezmiş ise, “Bu filmin yapıtlarının içerisinde bir de Damat Ferit vardı, Tarık Akan. Tarık Akan’ın iki tane evi vardı, bunun bir tanesi Eceabat’taydı ki, dün rahmetli Tarık Abi’nin evini gezdik, ziyaret ettik. Eceabat’taki evinde inanılmaz günler geçildi. Tarık Akan’ın bugün ölüm yıldönümü. 3 yıl evvel bugün Tarık Abi’yi kaybettik. Türk sinemasından göç etmiş tüm değerlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ben de kardeşlerim gibi bu filmin bir öğrencisi olmaktan dolayı onur duyuyorum. Biz 1975 yılında her birimiz 17 yaşındayken bu filmi yaparken 45 sene sonra hala bu sevgiye mazhar olabileceğimizi düşünemiyorduk. Hepinize çok teşekkür ediyoruz, iyi ki varsınız”
Yapılan konuşmanın ardından Hababam Sınıfı oyuncularına çiçek takdim edildi. Daha sonra öğrencilere futbol topu dağıtıldı. Program öğrenciler ve öğretmenlerin Hababam Sınıfı oyuncularıyla toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.

Muzaffer Cirtel