Truva efsanesini ve hazinelerini konu alan 500 parça hediyelik eşyadan oluşan “Truva Koleksiyonu”nu, 21 Kasım’da Londra’daki British Museum Shop’ta satışa çıkarılacak. Anadolu Kültürel Girişimcilik’ten (AKG) yapılan açıklamaya göre, 2017 başından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde bulunan 186 müze ve ören yerinin ticari alanlarını işletmekte olan, dünyanın en büyük müze mağazası zinciri AKG, Truva Koleksiyonu ile yurt dışına açılıyor.
 
Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, sosyal medya hesabından konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Haberler Güzel! British Museum'da 21 Kasım-8 Mart tarihleri arasında Troya Antik Kenti eserlerinden oluşan "Troy: Myth and Reality" sergisi düzenlenecek. Bu sergiye Türkiye'den eser gitmeyecek. Fakat British Museum'un sergiyi yaptığı tarih bizim için çok önemli. Troya yılı, yenilenen ve büyük bir potansiyele sahip olan yeni Troya Müzesi'nin açılışı; 2019 yılında Troya Müzesi'nin Time Dergisi'nin düzenlediği "Dünyada Görülmesi Gereken 100 Muhteşem Yer" listesine seçilmesi ve nihayet Troya Müzesi'nin 2020 Yılı Avrupa'nın En İyi Müzesi ödülüne adaylığı... British Museum'un yaptığı bu serginin zamanlaması sanki biz düzenliyormuşuz gibi anlamlı. O yüzden sergi her ne kadar bizden bağımsızmış gibi gözüksede bu sergiyi Ülkemiz ve Troya Müzesi/Örenyeri için fırsata çevirmek lazım.

İşte ilk güzel haber: "Troya efsanesini ve hazinelerini konu alan 500 parça hediyelik eşyadan oluşan "Truva Koleksiyonu"nu, 21 Kasım'da Londra'daki British Museum Shop'ta satışa çıkarılacak." Yani Troya Müzesi'nin satış mağazasında yer alan "Troya Ürünleri" British Museum'da satılacak. Ülkemiz adına güzel bir ihracat aynı zamanda. Bu sebeple Anadolu Kültürel Girişimcilik'i kutluyorum.
 
Umut ediyorum ki "Troy: Myth and Reality" sergisi öncesi Ülkemiz adına güzel işler duymaya devam edeceğiz”
 
Bünyamin Nami Tonka