Türkiye'deki yerel bitki çeşitlerinin pazarlanması için ambalajlarında "yerel çeşittir" ibaresi ve logosu yer alacak. Tarla, bağ-bahçe ve diğer bitki türlerine ait yerel çeşitlerin korunmasını sağlamak amaçlanıyor. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya bu projenin yarınlarımız için çok daha kıymetli olacağını söyledi.
Çanakkale’de ise Çanakkale Belediyesi tarafından Tohum Sandığı ve İÇDAŞ Tohum Bankası açılarak, yerli ve milli tohumlar elde edilecek. 2018 yılı sonunda özellikle çeltik, ayçiçeği, mısır, buğday, arpa gibi toplamda 709 üreticiyle 46 bin dekarlık bir alanda 21 bin ton tohum üretildi.
Yerli tohum olduğunu belirten ambalajlarda olması önemli ve kıymetli bir şeydir diyen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Yerli tohumun çok kıymetli olduğunu, yerli tohumlarımızın bundan önce ki yıllarda ülkemizi besleyen, el değmemiş bir biçimde bundan sonra ki nesillere de aktarılma için çok kıymetlidir. Ambalaj noktasında bunların yerli tohum olduğunu belirten ambalajlarda olması önemli ve kıymetli bir şeydir. Bunun sözde değil özde olması lazımdır. Gerçekten o ambalajın içinde yerli tohumun olması önemlidir. İnsanları kandırmadan bunun çalıştırılması çok daha kıymetli olan bir şeydir. Dolayısıyla yapılan çalışma meyvesini verir. Yerli tohumların bundan sonra ki dönemler de saklanması noktasında çalışmalar devam eder diye düşünüyorum. Tohum bizim için çok kıymetlidir. Bugün bizim için tohum yine çok kıymetlidir. Ama emin olun i yarınlarımız için tohum bugün ya da dünden daha kıymetli olacak. Özellikle sağlıklı tohum, genetiği ile oynanamamış tohum, yarınlarımız için daha çok kıymetli olacak” dedi.

Damla Şener Okdaş