Bulgaristan'ın Varna kentinden yola çıkan Alman Arkeolog Dr. Görlitz tarafından tasarlanan ve antik dönemin gemicilik teknikleriyle inşa edilen "Abora-IV", geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelirken; gemi bugün Çanakkale geldi. Kamıştan gemi limana yanaşırken sert poyraz nedeniyle zorluk yaşadı. Kıyı Emniyet-9 botu tarafından çekilerek limana yanaştı.
Abora Projesi’nin 4.’sü bu yıl 16 Ağustos’ta Bulgaristan’ın Varna Limanı’ndan başladı. “Barış ve Uluslararası Anlayış İçin Yelken Açmak” sloganıyla 23 metrelik kamış gemiyle başlayan 3 bin  kilometrelik yolculuk Mısır'ın İskenderiye kentinde son bulacak. Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz tarafından 1993’te Nübye Çölü’ndeki kazılarda rastladığı antik döneme ait kaya resimlerinden esinlenerek tasarlanan ve kamıştan yapılan antik gemi replikası “Abora-IV”,  dün Çanakkale'ye geldi.

Koltukbarınağı İskelesi'ne yanaşan gemiyi Vali Yardımcısı Celil Ustaoğlu,  İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Gestaş Genel Müdürü Volkan Arslan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan karşıladı. Gemiyi gören vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

BARIŞ İÇİN, DÜNYA İÇİN, DÜNYA BARIŞI İÇİN YAPIYORUZ
Gemi yanaşmasının ardından açıklamalarda bulunan  Alman Arkeolog Dr. Domonique Görlitz’e, “Çok teşekkür ederiz tüm Türk yetkililerine. İstanbul’dan Çanakkale Boğazı’na kadar, özellikle Çanakkale Boğazı’nda bize yardım eden herkese çok teşekkür ederiz. Biz bunu sadece kendimiz için yapmıyoruz. Barış için, dünya için, dünya barışı için yapıyoruz. Troya’da zaten doğuyu, batıyı birleştiren bir yer. Sembolik bir anlamı var. Özellikle Çanakkale Boğazı’na girerken modern deniz trafiği bizi çok zorladı. Ama aslında bu gemi 6 bin yıl öncesinin teknolojisini gösteriyor. O dönemlerde bunun zor olduğunu gösteriyor. Biraz da şans bize yardım etti. 7 farklı ülkeden 12 denizci ile beraberiz. Birkaç gün burada kalacağız, gemimizi tamir etmemiz gerekecek” dedi.
Prof. Dr. Rüstem Arslan ise, “Buradan Troya Ören yeri ve müzesini ziyarete gideceğiz. Troya, dünya deniz ticaretindeki önemi çok fazla. Çanakkale Boğazı ve Troya’nın varlığı, tarih öncesi denizciliğinde Troya’nın zengin olması Çanakkale Boğazı’na bağlı. Bu projede aslında bunu teknik olarak anlatmaya yönelik” ifadelerini kullandı. 
Basın açıklamalarının ardından Alman Arkeolog Dr. Domonique Görlitz’e, Truva Atı heykeli hediye edilirken, Görlitz ise mürettebat tişörtü, gemiyi anlatan kitabı ve geminin küçük bir maketini hediye etti. Alman arkeolog Dr. Görlitz ve ekibi Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde Troya Örenyeri'ni ve Troya Müzesini gezmek üzere iskeleden ayrıldı.

İbrahim Akın Kazancı