Çanakkale’yi dünyaya tanıtan Truva Antik Kenti için yarım asırdan fazladır yapılan Uluslararası Troia Festivali unutuldu. Normalde geçen hafta yapılması planlanan ama maddi kaynaklar nedeniyle iptal edilen festivalin, ileri bir tarihte yapılması düşünülmüştü. STK’lar, odalar ve Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan toplantıda çıkan bu sonuç da bir daha gündeme gelmedi.
 
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri de Truva Antik Kenti. Aşkları ve savaşları ile dünyada nam salan bölge başta Çanakkale olmak üzere Türkiye ‘nin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Her yıl binlerce yabancı turistin de ziyaret ettiği Truva Antik Kenti için yarım asırdan fazla festival düzenlendi. Daha önce bazı kurumlar tarafından düzenlenen festival son yıllarda Çanakkale Belediyesi üstlenmişti. Bu yılki festivalin logosu bile çizilerken, festival Çanakkale Belediyesi maddi sıkıntıları gerekçe göstererek iptal etmişti.
Normal şartlarda 9-13 Ağustos yani geçen hafta yapılması gereken festivalin belediye tarafından bütçe yetersizliği gerekçe gösterilerek iptal edilmesi, her kesimden tepki ile karşılanmıştı. Tepkilerin artması ve odaların, STK’ların festivalin yapılmasını istemesi üstelik destek açılması yapmasının ardından yeni bir umut doğmuştu.
 
ERTELENMİŞTİ
Gelen talep üzerine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, odalar ve STK temsilcileri ile bir araya gelerek festivali ele almıştı. Toplantıda düşük bir bütçe ile festivali ileri bir tarihte yapılması sonucu çıkmıştı. Yapılan toplantının üzerinden bir aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen, festival bir daha gündeme gelmedi. Eylül ayında yapılması planlanan festivalin artık gündeme gelmemesi “festival yapılmayacak mı” sorusu akıllarda oluşmaya başladı.
 
KÜÇÜK FESTİVAL YAPILDI
Maddi kaynaklar gerekçe gösterilerek iptal edilen daha sonra ileri bir tarihte yapılıp yapılmayacağı da belli olmayan 56. Truva Festivali’ne Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu el atmıştı. Bazı etkinliklerle mini bir festival yapıldı. Açılışlar, konferanslar, spor etkinliklerini içinde barındıran organizasyon büyük ilgi gördü.
BÜYÜK FESTİVAL YAPILACAK MI?
Sadece bir federasyon tarafından küçük bir festivalin yapılabileceği gösterildi. İstendiği takdirde onlarca STK, odalar, daireler ve belediyenin herkesi tatmin edecek bir festivalin yapılabileceği biliniyor. Toplantının üzerinden bir aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen hiç ses çıkmadı. Festivalin normal tarihinin üzerinden de yaklaşık iki hafta geçti. Çanakkale için önem taşıyan festivalin hiç konuşulmaması ise vatandaşların kafasında soru işareti bıraktı. Vatandaşlar, festivalin konuşulmamasını “festival yapılmayacak” anlamını çıkardıklarını söyledi.

Bünyamin Nami Tonka