Bazı bölgelerde 1+1 evlerin kiraları  bile bin TL’yi geçti. Emlakçılar, özellikler öğrencilerin rağbet ettiği bölgelerde kiraların yüzde 20 civarında arttığını vurguladı.  Çanakkale nüfusunun bir bölümü öğrencilerden oluşuyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) 50 binden fazla öğrencisi bulunuyor. Sadece bu yıl 10 bin civarında yeni öğrenci kayıt yaptıracak. Kayıt işlemlerinin ardından öğrenciler aileleri ile barın sorununu da çözmeye çalışıyor. Yeni gelen öğrencilerin büyük bölümü yurtları tercih ederken, daha önce yurtlarda kalan öğrenciler ise evlere yöneliyor. Her açıdan Çanakkale’ye büyük bir katkı sağlayan adeta kentin bacasız fabrikası konumundaki ÇOMÜ öğrencileri, kira artışına da sebep oluyor.
 
Emlakçılar, üniversite kayıtları ardından ev aramaya çıkan öğrencilerin daha çok kız olduklarını ve erkek öğrencilerin ise üniversitenin başlamasından 1 hafta önce ev arayışına girdiklerini dile getirdi. Öğrencilerin daha çok belli yerlerde ev kiraladıklarını dile getiren Emlakçı Cemal Ergen, “Çanakkale kiralık evler konusunda yüksek bir memleket. Kiralarımız düşük değil. Daha çok tercih edilen mevkiler var. Cevatpaşa ve Barbaros tercih ediliyor. Tekzen ve İsmetpaşa mahallesi çok tercih edilmiyor. Araç geçişi, durak sorunu hepsi bir öğrenci için sıkıntıdır. O yüzden mevki tercih ediyorlar. Ev bulurlarsa daha yüksek kira bedeli ödemek zorunda kalıyorlar. Çanakkale’de ortalama bir kira değeri şehir içinde 1+1 kiralık evi 600 TL’ye bulamazsınız. Eşyalı olunca da kira bin TL’ye çıkıyor. Bu durumda da ihtiyacı karşılaya bilecek çokta yok. Hep 30-35 senelik evler var. Şehirde içinde 1+1 yok genelde eski tip 3+1 evler var. Şehrin dışına doğru taşarsan yeni hastanenin olduğu yerde 1+1 evler var ama bu seferde araç sorunu var. Ben öğrenci olsaydım yeni hastane bölgesini tercih ederdim. Çünkü aradığınız her şey orada var. Hastane, postane marketler, alışveriş yerleri, pazar ve araç geçişi çok fazladır. Kira bedelleri orada düşüktür. 600 TL civarında evler bulabilirsiniz. Ama şehre geldiniz zaman rakam bin TL’ye kadar yükseliyor. Belli bir enflasyon var geçen sene 600 TL’ye oturan öğrenci okulu bitti ve gitti. Ama bu sene okusaydı yüzde 15 civarında ortalama zam yapılacaktı. Bunun orantısında zamlar oldu. Geçen sene 600 TL’ye oturan bu sene de 600’e oturamaz. Tabi bunu sadece öğrenciye bağlamamak lazımdır. Çanakkale’nin genel hali böyledir” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER EVLERİNİ BİR BİRİNE TAKAS EDİYORLAR
Kiraların üniversite kayıtları sırasında artış gösterdiğini söyleyen emlakçı Deniz Şengören ise , “Emlak piyasasında ki her yıl yaşanan öğrenci girişlerinde tabi ki piyasayı biraz hareketlendiriyor. Her sene bu piyasayı hareketlendiriyor. Ama nasıl hareketlendiriyor öğrenciler ilk geldiklerinde önce yurtlara bakıyor ardından fiyatları öğreniyor. Yurtlarda genellikle yatacak yer veriyorlar. Öğrenciler tek başlarına kalmak istiyor ya da bir arkadaşı ile kalmak istiyor. Sonucunda da bize geliyorlar ve ev araştırıyorlar. Şuna tam kayıt sezonu bu aşamada biraz yoğun ilgi gösteriyorlar. Fiyatlarda buna göre öğrenci sezonunda yükseliyor. 700 TL olan 1+1 evler 900 TL’ye kadar yükseliyor. Eşyalı evler bin TL’ye kadar yükseliyor. Ev sahipleri kiraları yüksek tuttuğu için öğrenciler çok ev tutmuyor. Tekrar yurda dönüyorlar. Yaklaşık bir hafta daha hareketli olur. Kız öğrenciler daha erken ev bakıyorlar. Erkek öğrenciler daha sonra gelip ev bakıyor. Sonuç olarak bu dönemlerde fiyatlar yüksek. Eskiden 1+1 evler çıkıyordu ama şimdi öğrenciler evlerini bir birine takas ediyorlar” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLERDEN EMLAK ÜCRETİ ALMIYORUZ
Şengül Yüceşan ise öğrencilere her açıdan yardımcı olduklarını söyledi. Yüceşan, durumu şöyle değerlendirdi; “Kiralar öğrencileri zor durumda bırakıyor. Ev sahipleri öğrencilere ev vermiyor. Evleri kiraya verirken yüksek fiyatlardan bahsediyorlar. Aşağı inmiyorlar öğrenci evimizi şöyle yapıyor böyle yapıyor gibi bahanelerle kiraları yüksek tutuyorlar. Bu da öğrenci açısından zor bir durum haline geliyor. Biz emlak olarak öğrencilerden emlak ücreti almıyoruz. Yeter ki bir yer bulup barınsınlar. Öğrenci ev bulmakta zorlanıyor. Öğrencilerin okuması için bu kirayı vermesi gerekiyor. Kira verdiğin de ne yiyeceklerini düşünüyorum. Emlak piyasası zaten düşük ama ben öğrenciyi haksız bulmuyorum. Emlak parası vermektense biri çıkıyorsa diğerine haber verip geçebilir. En azından bir emlak ücretinden kurtulma durumları var”
Damla Şener Okdaş