Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisi Odası Çanakkale Şubesi tarafından 1999 Marmara Depremi’nin 20’nci yıl dönümü ve Kirazlı Balaban’da sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi vermek için toplantı düzenledi. Toplantıda olası İstanbul depreminden Çanakkale’nin de önemli ölçüde etkileneceği belirtildi.
Çanakkale’deki Truva Otelinde konuşan TMMOB İnşaat Mühendisi Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Adem İlik, “20 sene üzerinden geçmiş olan 17 Ağustos depremi kendini unutturdu” dedi. Düzenlenen toplantıya TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üye Bülent Erkul, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu 2’nci Başkanı Cemal Akça, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Adem İlik ve üyeler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan TMMOB İnşaat Mühendisi Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Adem İlik, “Bu çifte anlamlı günümüzde ki bu toplantımıza katıldığınız için hepinize çok teşekkür ederim. 20 sene üzerinden geçmiş olan 17 Ağustos depremi hepimize olduğu gibi kendini unutturdu. Bu sene de tatil sonuna geldiği için bu anlamlı güne denk getirdik. Burnumuzun dibinde olan Kaz dağları kendi elimizle meydana getirdiğimiz bir talan bunun da ileride ne olacağı belli olan sonuçlarını kendi elimizle hazırlamış oluyoruz” dedi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, “ 17 Ağustos 1999 depreminin yıkım nedeniyle buradayız. İnşaat Mühendisleri Odası yıllardır 17 Ağustos yıkımına yönelik olarak çalışmalar yapıyor. Sadece basın toplantıları düzenlemiyor. Konferans ve kongre yapıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi araştırma ve inceleme komisyonuna sunum yapıyor. Açıkçası güvenli yapı oluşturulmasına yönelik olarak genel çerçevede ve depreme yönelik olarak neler yapılması konusunda 26 şubesiyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor. 17 Ağustos depreminden etkilenen Kuzey Anadolu fay hattının geçmiş olduğu bölgeden o bölgede oluşan deprem nedeniyle ilgili şubelerimle İstanbul’da bir toplantı yaptık. Dolayısıyla hem fiziki anlamda hem de sosyal ve ekonomik anlamda açıkçası ülkemiz bu günlerde hiç de iyi durumda değil. Ciddi sorunlar yaşıyor. 17 Ağustos 1999 depremi yani Gölcük merkezli depremden 20 yıl geçti. Bir deprem daha bekliyoruz. Bu depremden Çanakkale’de önemli ölçüde etkilenecek. Her an deprem olabilir. Ülkemizde çok önemli depremler yaşandı Özellikle 1966’da Varto depremi vardır ki Varto Depremi  deyince, Muş’un Varto İlçesinden başlayıp , Marmara denizinden geçerek Yunanistan’a uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı, dünyanın en önemli fay hatlarından biridir.  Bu Fay Hattı çevresinde bulunan illeri de  her zaman ürettikleri depremden dolayı etkilenmişleredir ve zarar vermişlerdir. İşte Çanakkale’de yaşayacağımız bu depremden hakkına düşeni alacak. Başta İstanbul, Balıkesir, Tekirdağ illerimiz olmak üzere Fay Hattı üzerinde bulunan iller alacak. 17 Ağustos depreminden etkilenen 16 İlimiz en azından Marmara Depreminde yaşanacak bu depremden önemli ölçüde etkilenecek. Tarihsel dönemlere baktığımızsa, Kuzey Anadolu Fay Hattı bu bölgede 250 yılda bir önemli deprem üretiyor. Yani 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem üretiyor. Bu depremlerde de mutlaka çok ciddi can ve Mal kaybı ortaya çıkıyor.  Dolayısı ile 1509 depremi ile 1766 depremlerinde çok sayıda insan İstanbul’u terk ediyor. 1766 depreminden bu yana baktığımızda 250 yıllık bir süre geçmiş. Dolayısı ile bu fay hattında önemli ölçüde enerji birikmiş ve her an deprem olabiliri. Bu nedenle Yapı Stokumuzun 17 Ağustos depremi ile karşılaştırdığımız zaman, 1999 depremi ile karşılaştırdığı zaman yetersiz olduğunu görüyoruz. 1999 yılında yaşamış olduğumuz depremde 1 Milyondan fazla insan evsiz kaldı” diye konuştu.

Damla Şener Okdaş