Türkiye genelinde eşek sütü talebi giderek arttı. Birçok vatandaş anne sütüne yakın ve kanser hastalığına karşı direnç sağladığı için eşek sütü almak için yoğun talep oluşturdu. Litresi 100 TL’den satılan eşek sütünün boğmaca, bronşit, astım gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan öksürük probleminin giderilmesine yardımcı olduğu ve cilt, karaciğer, kolon ve mide kanserine karşı etkili olduğu bilim insanları tarafından açıklandı.
Çanakkale’de ise Kumkale köyünde Manda Çiftliğinde eşek sütü satışı başladı. Çiftlikte satışı devam eden eşek sütünün litresi 100 TL olarak satışa çıktı. Kanserli hücrelerin vücutta yayılım göstermesine engel olduğu tespit edilen eşek sütü, Biga ve Çan bölgesinde kanser hastası vatandaşların daha çok ilgi gösterdiği Manda Çiftliği yetkilileri tarafından dile getirildi.
Çanakkale Manda Çiftliği yetkilerinden alınan bilgiye göre, “Eşek sütü litresi 100 TL olarak satışa başladı. Az talep geliyor. Kanser hastaları daha çok alım gösteriyor. Satışı şimdilik az, her dönem insanlarımızda kanser hastalığı arttığı için ve alternatif tıpa yöneldikleri için ve anne sütüne çok yakın olduğundan tercih edilmeye başlandı. Bağışıklık sistemini artırıcı olduğu söyleniyor ve sütü kullananlarda bu yönde artırıcı etkisi olduğunu dile getiriyorlar. Çan bölgesinde çok kanser hastası var. Biga’da kanser hastaları da var. Her iki bölgeden eşek sütüne rağbet var. Eşek sütü boğmaca, bronşit, astım gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan öksürük probleminin giderilmesine yardımcı olur. Kansere karşı verilen mücadeleye destek olur. Kanserli hücrelerin vücutta yayılım göstermesine engel olur. Özellikle cilt, karaciğer, kolon ve mide kanserine karşı etkili olduğu bilinir. Eşek sütünün içerisinde barındırdığı faydalı bakteriler sayesinde kilo vermeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Hızlı bir şekilde vücutta yayılım göstererek enerji açığa çıkmasını sağlayan bu bakteriler, özellikle bölgesel yağlanma problemine karşı fayda sağlar. Kemik yapısının temeli, kalsiyumdan oluşur. Eşek sütü, içerisinde bolca barındırdığı kalsiyum sayesinde kemik erimesi probleminin önüne geçer. Ayrıca içeriğindeki çeşitli mineraller sayesinde de kemikleri güçlendirir” diye ifade ettiler.

Damla Şener Okdaş