Çanakkale Kara Savaşları'nın yaşandığı, şehitliklerin ve anıtların bulunduğu Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat ilçesine bağlı Behramlı köyü yakınlarında 10 Ağustos saat 22.30'da başlayan yangın sabaha dek kontrol altına alınamadı. Bilinmeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangına 72 arazöz, 9 dozer ve yüzlerce işçi ile sabaha dek müdahale edildi. Hem Behramlı, hem de Alçıtepe köylerinde yerleşim yerlerini tehdit etmemesi için alevler ekipler tarafından sürekli kontrol altında tutuldu. Behramlı köyü yakınındaki Şahindere Şehitliğini de tehdit eden alevlerin önüne ekipler adeta set çekti. Alevlerin şehitliğe ulaşmasını da önledi. Ancak yerden yapılan müdahaleler sabaha kadar kuvvetli esen poyraz nedeniyle yangını kontrol altına almak için yeterli olmadı. 100-150 hektar arası bir alanı tehdit eden yangını kontrol altına alabilmek için havadan yapılacak müdahale için günün aydınlanması beklendi. Havanın aydınlanmasıyla beraber çok sayıda helikopter bölgeye gelerek, yangına havadan müdahale etmeye başladı.
 
ŞEHİTLİĞE ULAŞMAMASI İÇİN YOĞUN ÇABA SARFEDİLDİ
 
Behramlı köyü yakınındaki Şahindere Şehitliği’ni de tehdit eden alevlerin önüne ekipler adeta set çekti. Alevlerin şehitliğe ulaşması önledi. Ancak havadan müdahale edilememesi ve esen kuvvetli poyraz nedeniyle yangın, kontrol altına alınamadı.
 
SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINI VALİ TAVLI YÖNETTİ
 
Bölgeye gelen Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy sabaha kadar söndürme çalışmaları yönetti.
 
HAVA AYDINLANDI, HAVADAN MÜDAHALE
 
Havanın aydınlanmasıyla birlikte çok sayıda yangın söndürme helikopterleri peş peşe havalanarak müdahaleye başladı. Ekiplerin yoğun çabası sonucu yangın, sabah saat 10.30 sıralarında kısmen kontrol altına alındı.
 
ŞEHİTLİK, SİPER HATTI VE SAVAŞ ALANI ZARAR GÖRMEDİ
Yangının ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, tarafından yapılan yazılı açıklamada, “10 Ağustos 2019 Cumartesi günü saat 22.22‘de Tarihi Alan'da Behramlı Köyü Kayalıtepe mevkisinde meydana gelen orman yangınına Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme araçları ve ekipleri tarafından saat 22.36 itibariyle müdahale edilmeye başlanmıştır. Gece boyunca toplam 177 yangın söndürme iş makinası ile 250 personelin müdahale ettiği yangın, havanın aydınlanmasıyla birlikte söndürme çalışmalarına 10 helikopter katılması ile kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları sürdürülmektedir. Başkanlığımız yangının çıktığı ilk saatten itibaren bölgede bulunarak şu ana kadar Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ile yangın söndürme çalışmalarını yakından takip etmektedir. Yangında herhangi bir şehitlik, savaş alanı, siper hattı ve yabancı mezarlık zarar görmemiştir. Tarihi Alan ziyarete açıktır” ifadelerine yer verildi.
ZARAR GÖREN ALAN HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Çanakkale Kara Savaşları'nın yaşandığı, birçok şehitlik ve anıtın bulunduğu Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki korkutan orman yangını sonrasında havadan görüntülendi. 100 hektarlık alanda etkili olduğu açıklanan yangında kül olan alan miktarı henüz kesin olarak belirlenmezken yeşil örtünün yerini alan küller ise havadan fotoğraflandı. Savaş alanları, şehitlik ve anıtların zarar görmediği yangında, ormanlık alanın nasıl tahrip olduğu havadan çekilen görüntülerde net şekilde görülüyor.
 
Bünyamin Nami Tonka